Sobota, 20. dubna 2024

Zelená autům

Všichni výrobci automobilů připravují projekty zelených aut. Ne že by byla zrovna všechna zelená, protože podle výzkumu Fordu v České republice víme, že u nás jdou na odbyt nejvíce modrá, červená a bílá auta - tedy barvy naší trikolory. Zelená ve smyslu, že jsou to elektromobily nebo hybridní auta. A budou ještě zelenější!

Zelená autům

Měl jsem možnost svézt se v dalším ekologickém autíčku, tentokráte to byl malý Smart, který mi nabili a půjčili v zastoupení Mercedes-Benz, jež je na náš trh dováží. Autíčko je to krásné a prima jezdí.

Co k tomu více napsat? Že bych takové autíčko uvítal na ježdění do práce? To si pište, že ano, cesta autem do práce a zpět má asi padesát kilometrů, a když dojedu ještě na nákup, je to o dvacet kilometrů víc. V garáži mám dávno připravenou zásuvku, která mi plechového kilowatožravce přes noc může nabíjet, takže o co jde? A když budu v nákupním centru, nechal bych ho rychle nabít, pokud bych si třeba vyplýtval energii stíráním nebo klimatizací. Byl bych ale ekologický a snad kromě sazí z opotřebovávajících se pneumatik bych do vzduchu nevypouštěl nic, co by přispělo ke zhoršení ovzduší naší planety.

V současné době, věřte nebo ne, máme u nás více nabíjecích stanic než elektromobilů v provozu. Všichni velcí dodavatelé elektřiny na trhu pracují nebo spolupracují s "elektrikáři", s velkými elektro společnostmi, na vývoji a brzkém osazení naší republiky rychlonabíjecími stanicemi. To zaslouží pochvalu.

O čem však dlouho přemýšlím - a na tuto otázku mě přivedl můj soused - jak to je s těmi fototovoltaickými elektrárnami? Když zajde slunce, šmahem se změní výkon dodávaný z nich do elektrorozvodné sítě dejme tomu na desetinu instalovaného výkonu. Možná se ptáte, proč jsem se tak rychle ocitl na úplně jiné koleji - napřed auta a pak hned najednou fotovoltaika?

Protože vše spolu totiž souvisí. Souvisí spolu třeba fotovoltaika instalovaná na domě, která vám může nabíjet auto v garáži nebo akumulovat energii do článků, jež pak využijete na topení v noci. Ale globálně jednou půjde o stále omílané smart grids neboli chytré sítě. Ty budou dodávat energii ze sluníčka, pokud bude svítit - nebo odtud, kde svítit bude. Budou pracovat s energií z tepelných i atomových elektráren, které nelze ihned odstavit z provozu ani je hned rozjet. Když trocha energie zbyde, bude sloužit k načerpání vody do horních nádrží přečerpávacích elektráren, aby ty ihned do několika minut po vzniku požadavku mohly zase dodat energii do sítě.

A teď konečně ta autíčka v zásuvce! Po dobu, než se rozjedou třeba tyto pomocné elektrárny, bude se energie čerpat z akumulátorů vašeho broučka, který se nabíjí ze zásuvky v garáži! Takže, takhle to jednou bude. Vaše elektroautíčko bude součástí přelívání energie a článečkem v obrovských a rozlehlých projektech smart grids!

Milan Loucký,
šéfredaktor Technik
milan.loucky@economia.cz

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů