Úterý, 16. dubna 2024

Jako houby po dešti...

Jako houby po dešti...

.. rostou nabíjecí stanice v Praze. Během dvou týdnů byly otevřeny hned další dvě dvojice. Zajímavé je, že obě patří velikánům, kteří berou trvalou udržitelnost velmi vážně. Pojem trvalé udržitelnosti byl pro mě osobně dlouho velkou neznámou. Teď už vím, že to je i o tom, aby naše děti mohly volně dýchat vzduch bez zplodin a aby naše planeta vydržela ještě dlouho zelená, i když se na druhé polokouli kácí deštné pralesy o sto šest.

Ale zpět k nabíjecím stanicím. Devátého června otevřel dvě nabíjecí stanice pro klasické nabíjení elektromobilů Siemens u svého sídla v Praze 5. Další nabíjecí stanici hodlá otevřít v Ostravě. V pondělí 20. června se připojila i společnost ABB, která ve Vršovicích otevřela dvě rychlonabíjecí stanice. Když k tomu připočteme ještě zelený region na severu Čech, kde se ve Vrchlabí bude ověřovat provoz několika automobilů na elektriku a zájem energetických společností, které za tím vším samozřejmě stojí, mám dobrý pocit. Na etapu elektromobilismu začínáme být dobře připraveni.

Ale není to jen o elektromobilech a nalévání energie do jejich baterií. Tohle všechno začíná zapadat i do skládačky s názvem Smart Grids neboli chytrých sítí. Myslete si, co chcete, ale elektromobily zapíchnuté v zásuvce nabíječek či rychlonabíječek budou důležitou součástí tohoto systému pro případ výpadku energie. Což se u zelených zdrojů energie, jako jsou větrné a fotovoltaické elektrárny, může stát velmi snadno. Přestane foukat a listy vrtulí zůstanou bezvládně viset. U fotovoltaické elektrárny ji postaví mimo provoz i jeden mráček.

Kde brát energii, než se rozběhnou záložní elektrárny typu Dlouhé Stráně? Ano, je to váš mazlíček připoutaný nabíjecím kabelem k nabíječce, který pomůže překlenout neočekávaný výpadek elektrické energie.

Pokud se díváme kolem sebe, berme vše v širších souvislostech. Elektromobil a nabíjecí stanice - ano, ale pokud vystoupáte výš, pak uvidíte, že elektromobily se stanou součástí velkých elektrorozvodných sítí a komplexů, které budou schopny neustále a se stejnou silou plnit požadavky hladových domácích spotřebičů, firem i dopravních prostředků.

Až budete na dovolené, můžete o tom přemýšlet a třeba si jednou pořídíte elektroautíčko, které budete používat na drobné jízdy. Tím se stanete článkem Sustanibility, což je těžko vyslovitelné slovo znamenající onu trvalou udržitelnost.

Přeji vám pohodovou, klidnou a myšlenkami na ekologii nabitou dovolenou.


Milan Loucký,
šéfredaktor Technik

milan.loucky@economia.cz

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů