Pátek, 29. března 2024

Ekologie bez zásuvky

Když dojdou baterie, energii obstará benzin. Auto je ale těžké, málo prostorné a drahé

Ekologie bez zásuvky

Není to ani elektromobil, ani hybrid. Opel Ampera je kategorie sama pro sebe. Využívá totiž výhody elektrického motoru, zároveň ale zbavuje řidiče strachu z toho, že mu po pár kilometrech dojde energie. Jak takový vůz funguje, vyzkoušely HN v okolí Haagu téměř rok před jeho uvedením na trh.

Elektromobily by mnozí rádi viděli jako auta budoucnosti. Má to ovšem jeden háček. Současné baterie mají nízkou kapacitu. A pokud ji chcete zvyšovat, úměrně s ní stoupá i jejich hmotnost a cena. A také doba nabíjení. Řidiči elektromobilu tak sice jezdí bez produkování přímých emisí, musí ovšem spoléhat na zásuvky pro dobití. Dojezdy těchto vozů se pohybují lehce nad 100 kilometry.

Koncern GM se tedy zamyslel nad tím, zda by šlo vyvinout auto, které by sice využívalo elektromotor a baterie, ale nepotřebovalo by trávit většinu času připojené do zásuvky. Vznikla dvojice Chevrolet Volt a Opel Ampera. A právě druhý jmenovaný už klepe na dveře Evropy.

amperaPod kapotou Opelu najdete elektromotor o výkonu 111 kW (150 koní), pohánějící přední kola. Ten energií zásobují lithio-iontové akumulátory ve tvaru písmene T, uložené pod podlahou kabiny. Mají kapacitu 16 kWh, což by za ideálních podmínek mělo stačit k ujetí až 80 kilometrů. Před levými předními dveřmi najdete přípojku na prodlužovací kabel, kterým baterie můžete nabít z běžné domácí zásuvky. Doba nabití by neměla přesáhnout 4 hodiny.

Potud by se Ampera dala označit za obyčejný elektromobil, kdyby vedle elektrického agregátu neseděl ještě klasický benzinový. Jde o čtyřválec Ecotec s objemem 1,4 litru, který má k dispozici výkon 63 kW (86 koní). Svou sílu ovšem nepoužívá k pohonu kol, nýbrž elektrického generátoru, který zásobuje elektromotor elektřinou ve chvíli, kdy dojde v bateriích. Ampera tak může pokračovat v jízdě. Celkový dojezd je zhruba 500 km. Proto má také vůz na pravé straně víko palivové nádrže, do které se vejde 35 litrů benzinu.

Jak to funguje v praxi

Příjemným zjištěním bylo, že vůz je stejně tichý jako běžný elektromobil. Je také vybaven jednostupňovou převodovkou, takže akcelerace je zcela bez přerušení. Na baterie se nám podařilo ujet okolo 70 kilometrů, pak se spustil benzinový motor. Jeho chod jsme ale postřehli až ve chvíli, kdy jsme zastavili a poslechli si vůz zvenčí. I kvůli své tichosti je auto vybaveno speciálním klaksonem na chodce, který vydává jemnější zvuk než klasický.

amperaÚdaj o kombinované spotřebě 1,6 litru benzinu na 100 km je hodně zavádějící. Vznikl výpočtem podle normovaného cyklu, který počítá i se zapojením elektromotoru. Ve chvíli, kdy se aktivoval spalovací motor, nám ale palubní počítač ohlásil, že jsme během 30 km spálili 1,7 litru paliva. To dělá zhruba 5,6 litru na 100 km, což není oslnivý výsledek. V reálném provozu tedy budou náklady výrazně záviset na tom, jak daleko a jakým stylem budete jezdit. Opel tvrdí, že podle jeho průzkumů by většině uživatelů měl dojezd na baterie stačit, a benzinový motor by tak měl posloužit pouze jako pojistka pro případ občasné delší cesty.

Konzumaci elektřiny můžete ovlivnit i volbou jízdních režimů. Nastavení Sport zrychlí reakci na plynový pedál, režim Mountain lépe rozděluje energii při jízdě v horských oblastech a Hold-Charge ji uchová pro jízdu do měst s přísnými emisními limity.

Život na palubě

Na rozdíl od většiny elektromobilů vypadá Opel Ampera jako plnohodnotné dospělé auto. Svými rozměry by se mohl zařadit do nižší střední třídy. Futuristickým designem ovšem připomíná spíše koncept než sériový automobil. I proto jsme mezi Nizozemci vyvolávali značnou pozornost. Světlomety propojené linkou ve tvaru bumerangu s mlhovkami se postupně začnou objevovat i na dalších autech z Rüsselsheimu.

Prostředí na palubě působí také futuristicky. Deska používá místo přístrojů velkou barevnou obrazovku, která bez nutnosti listování nabídkami zobrazuje všechny důležité provozní údaje. Slabší zpracování plastů ale dojem trochu degraduje.

Na středovém panelu jsou místo klasických dotyková tlačítka. Vyhrál tedy efekt nad funkčností, protože se v nich velmi špatně orientuje.

Daní za baterie pod podlahou je omezený prostor vzadu. Místo je tu jen pro dva cestující, jen s malou rezervou před koleny a nad hlavou. Kufr má jen 310 litrů.

Ampera se začne prodávat na jaře příštího roku, do Česka se dostane až v červnu za cenu 42 900 eur (1 072 000 Kč). To znamená, že i tak se náklady proti běžnému úspornému vozu nevrátí. Přesto jde ale o krok správným směrem a tato technologie má šanci na úspěšnou budoucnost.

Klady a zápory

+ absence
strachu
z vybití baterií
+ komfortní
jízdní
vlastnosti
+ zajímavý
vzhled

- spotřeba
benzinového
motoru
- málo místa
uvnitř
- příliš vysoká
cena
- v Česku
chybí daňové
zvýhodnění
pro ekologické
vozy

Opel Ampera

Motor
Objem spal. motoru (cm<sup>3</sup>) 1398
Výkon el. motoru (kW/k) 111/150
Točivý moment (Nm) 370

Rozměry
Délka (mm) 4498
Šířka (mm) 1787
Výška (mm) 1439
Rozvor náprav (mm) 2685

Ostatní detaily
Zrychlení (0-100 km/s) 9
Max. rychlost (km/h) 161
Udávaná komb. spotřeba (l) 1,6
Hmotnost (kg) 1732
Převodovka 1 rychlost, automat
Objem kufru (l) 310/1005
Palivová nádrž (l) 35
Cena 1 072 000 Kč
(podle současného kurzu)

AUTOR: Jan Markovič
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů