Pátek, 19. dubna 2024

Auta z plastů nemusí být trabanty

Auta z plastů nemusí být trabanty

Brazilský profesor Alcides Lopes LeĂŁo se svým týmem vymyslel způsob, jak z rostlin získat nanovlákna celulózy a poté je použít k výrobě zbrusu nového druhu materiálu, nanobioplastu. Jeho země má pro jeho produkci ty nejlepší klimatické předpoklady. V Brazílii se pěstuje hodně ananasů, cukrové třtiny, agáve a dalších tropických rostlin. Při jejich zpracování vzniká spousta odpadu, který by se musel stejně nějak likvidovat. Místo toho se zpracuje na nanovlákna a někdejšímu odpadu se začne vznešeně říkat biomasa. Pokud by jí náhodou nebylo dost, můžou se začít pěstovat další ananasy, už rovnou na celulózu. Tím se zbytku světa dostane kvalitních bioplastů. Prý během několika měsíců.

Profesorův optimismus je nejspíš oprávněný. Brazílii se cosi podobného již jednou povedlo, když za druhé světové války nahradila nedostatkový a drahý benzin etanolem páleným z cukrové třtiny. Dnes brazilští řidiči mohou do svých aut tankovat benzin stejně dobře jako líh, podle toho, co je právě levnější.

Nebude trvat dlouho a tato auta dostanou místo plechových karoserií bioplastové. Je jen otázkou času, kdy si na něco podobného začnou zvykat motoristé i mimo Brazílii. Tedy že auta nemusí nutně jezdit jen na benzin a mohou být z valné části také plastová. My bychom si zvykli nejspíš velmi snadno. S plastovými vozítky své zkušenosti již máme a líh levnější než benzin by se nám určitě líbil taky.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů