Sobota, 20. dubna 2024

Škoda vyrábí první elektromobily, na silnici je otestuje na podzim

Automobilka Škoda Auto zahájila výrobu testovací flotily elektromobilů Octavia Green E Line. Celkem deset elektromobilů bude sbírat zkušenosti v běžném provozu, na silnice vyrazí letos na podzim. Jde o první vůz Škoda s čistě elektrickým pohonem.

Škoda vyrábí první elektromobily, na silnici je otestuje na podzim

Desítka vozů bude sbírat podrobné informace o praktické využitelnosti, spolehlivosti a bezpečnosti elektromobilů. Řidiči je na silnicích rozeznají podle designových polepů a nového bezpečnostního prvku - zvukového generátoru, který do rychlosti přibližně 40 kilometrů v hodině simuluje zvuk motoru.

"Naším jednoznačným cílem do budoucnosti je mobilita bez emisí. Myslím, že právě elektromobily jsou správnou odpovědí na neustále přísnější emisní limity," uvedl člen představenstva Škody Auto zodpovědný za technický vývoj Eckhard Scholz.

Octavia Green E Line vychází z modelu Octavia Combi. Svou modulární konstrukcí podlahy je sériový model ideálně vhodný pro montáž baterie, elektronické řídící jednotky a elektromotoru.

Elektromotor podává v trvalém provozu výkon 60 kW, maximální výkon činí 85 kW. Octavia Green E Line akceleruje z 0 na 100 kilometrů za hodinu za 12 sekund. Maximální rychlost je omezena na 135 kilometrů v hodině.

Elektrickou energii čerpá Octavia Green E Line z moderního lithium-iontového akumulátoru s dojezdem 150 kilometrů. Baterie se skládá ze 180 jednotlivých lithium-iontových článků vážících zhruba 315 kilogramů. Při brzdění motorem se energie do akumulátoru navrací.


Fotogalerie na www.life.ihned.cz/auto

AUTOR: Jan Markovič
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů