Úterý, 23. dubna 2024

Škoda Economy Run 2011: 2,78 litru/100 km

Škoda Economy Run 2011: 2,78 litru/100 km

Tato tradiční soutěž už zná své vítěze. Nejnižší průměrnou spotřebu dosáhla s průměrnou spotřebou pouhých 2,78 litrů/100 km dvojice Marek Tribula a Martin Kadlec ve voze Škoda Fabia 1.2 HTP.

Ve zvláštní kategorii Historic vyhráli Petr Horníček a Michal Freyvald ve voze Škoda Felicia (1997) se spotřebou 4,069 litru/100 km. Vítězem v kategorii Handy jsou František Liška a Jaroslav Bednář.

Soutěž o nejhospodárnější jízdu s vozy značky Škoda se letos konala již potřicáté. Stejně jako v minulých ročnících bylo cílem absolvovat zadanou trasu s co možná nejnižší spotřebou paliva.

Na 325,9km trať vyjelo 59 posádek ve vozech všech pěti modelových řad značky, z nichž polovina byla vybavena naftovými a polovina benzínovými motory. Hodnoceny byly celková spotřeba, emise CO2, průměrná rychlost a rozdíl mezi skutečnou a normovanou spotřebou.

Ve startovním poli byly vedle Čechů také posádky z Polska, Slovenska a Ruska. Poprvé se na start postavili také handicapovaní řidiči.

V květnu letošního roku překonal rakouský mistr světa v úsporné jízdě, Gerhard Plattner, na jedno natankování s vozem Škoda Fabia GreenLine trať dlouhou 2006 kilometrů. Rekordně nízká spotřeba modelu Fabia GreenLine tak dosáhla hodnoty 2,21 litru/100 km. Evropská normovaná spotřeba modelu přitom činí 3,4 l/100 km.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů