Čtvrtek, 25. dubna 2024

Projekt elektrické tříkolky

Projekt elektrické tříkolky

Během fóra francouzské agentury ADEME pro životní prostředí představila společnost PSA Peugeot Citroën inovační projekt vozidla, které by mělo přinést změny v přepravě v městském prostředí: lehký elektrický vůz do města (VéLV). Na vývoji vozidla se Skupina podílela spolu s konsorciem francouzských společností a výzkumnou laboratoří. Spojili své síly a pokusili se nalézt řešení týkající se otázky mobility v nejbližší budoucnosti.

trikolkaJedná se o elektrickou trojkolku, bezpečný a šetrný vůz pro tři osoby s výkonem 20 kW o hmotnosti 650 kg (s dojezdem 100 km bez dobíjení a maximální rychlostí 110 km/h). Díky průměru otáčení pouhých 7,20 m je obzvláště dobře ovladatelný. Nabízí také možnost určit skutečný dojezd v závislosti na zbývající energii a dokáže vyhledat dostupné a použitelné dobíjecí stanice.

Cílem projektu je výrazně zmenšit množství energie, kterou je potřeba vozit s sebou. Velmi nízká spotřeba 85 Wh/km snižuje dopad na životní prostředí, a to na úroveň odpovídající přesunu cestujícího vlakem. Vůz VéLV vyhovuje navíc i předpisům týkajícím se osobních automobilů z hlediska pasivní bezpečnosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů