Pátek, 29. března 2024

BMW a PSA Peugeot Citroën spolupracují na elektromobilech

BMW a PSA Peugeot Citroën spolupracují na elektromobilech

Automobilky BMW a PSA Peugeot Citroën investují na základě vzájemné dohody společně více než 100 milionů eur do technologického centra pro vývoj hybridních vozů a elektromobilů. Obě automobilky vytvořily společný podnik BMW Peugeot Citroën Electrification, jehož výzkumné a vývojové centrum v Mnichově je již v provozu a výrobní středisko v Mulhouse se připravuje, přičemž výrobu by mělo zahájit v roce 2015.


Podnik BMW Peugeot Citroën Electrification by se měl stát podle záměru obou automobilek jedním z hlavních hráčů v odvětví elektrického pohonu automobilů a má sloužit jako příklad na cestě k mobilitě budoucnosti. Do konce roku 2011 má v novém výzkumném a vývojovém centru v Mnichově pracovat přibližně 400 zaměstnanců, většinou vysokoškolsky vzdělaných expertů na elektromobilitu a elektroniku. Tito odborníci se budou věnovat vývoji součástek pro hybridní vozy, které se budou následně vyrábět v továrně v Mulhouse (v plném chodu přibližně 250 zaměstnanců).


BMW Peugeot Citroën Electrification bude vyvíjet a vyrábět elektrické součásti nezbytné pro elektrické hnací ústrojí, tedy vysokonapěťové akumulátory, elektrické motory, generátory, výkonovou elektroniku, nabíjecí zařízení a software pro energetické řízení. Společný podnik současně vytvoří otevřenou technologickou platformu, s jejíž pomocí zapojí dodavatele do procesu vývoje a nákupu a bude díky ní prodávat zařízení pro hybridní systémy i jiným podnikům.


Automobilky BMW a PSA Peugeot Citroën tak navazují na svou stávající, již bezmála desetiletou spolupráci v oblasti hnací soustavy. Společně již oba partneři vyrobili více než 1,8 milionu čtyřválcových zážehových motorů pro různé modely značky MINI a pro vozy Peugeot a Citroën. V únoru 2010 se oba partneři zavázali v této spolupráci pokračovat a společně vyvinout novou generaci těchto agregátů. Tento společný podnik urychlí také standardizaci hybridních komponentů, což by mělo přinést výrazné úspory ve výrobě.

www.ifleet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů