Sobota, 20. dubna 2024

Američani zmenšují motory

Američani zmenšují motory

Koncern General Motors bude následovat současný trend zmenšování motorů a počtu válců. Ohlásil plány na vývoj a výrobu nové generace přeplňovaných agregátů, které by měly dorazit v roce 2015.

Nové globální motory budou mít tři nebo čtyři válce a objem od 1,0 do 1,5 litru. Ponesou jméno Ecotec a GM prohlašuje, že se stávajícími pohonnými jednotkami se stejným označením nebudou mít nic společného. Motory dostanou výfukovými plyny poháněná turbodmychadla, přímé vstřikování a hlavním materiálem použitým při jejich stavbě má být především hliník.

Firma dále tvrdí, že auta jimi vybavená budou moci jezdit na alternativní paliva, což signalizuje, že Opel a další značky koncernu se patrně budou držet CNG a zřejmě také E85.

Produkce motorů nové generace má začít v polovině této dekády s předpokládanou produkcí dva miliony kusů do roku 2020. Nová rodina motorů vznikne ve spolupráci GM a čínských nebo čínsko-amerických firem Shanghai Automotive Industry (SAIC), Shanghai General Motors (SGM) a Pan Asia Technical Automotive Center (PATAC). Mají být montovány do příštích globálních modelů a důvodem jejich vzniku je prostý a nese jasný environmentální podtón. "Naši zákazníci po celém světě souhlasí s tím, že musíme snižovat závislost na ropě a omezit emise oxidu uhličitého," řekl Jim Federico výkonný šéf GM pro malé globální vozy a elektromobily a dodal: "Zuřivě pracujeme na elektrifikaci aut a dalších technologiích, ale okamžitý pokrok bude pořád vycházet ze zdokonalování motorů s vnitřním spalováním."

ZDROJ: www.autoforum.cz, kráceno


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů