Pátek, 29. března 2024

Od neděle si Pařížané budou moci půjčovat elektromobily

O efektivitě projektu ekodopravy překvapivě pochybují hlavně ochránci životního prostředí.

Od neděle si Pařížané budou moci půjčovat elektromobily

Pondělím počínaje začne v Paříži a 45 dalších městech a obcích v centrální Francii velký experiment. Poté, co se na mnoha místech osvědčil systém najímání kol, budou pro individuální dopravu k dispozici stovky elektromobilů.

V Paříži bude nabídka v první fázi zahrnovat 250 vozidel na 250 stanicích. Provozovatel, společnost Bolloré, tvrdí, že zájem je velký. Počet předplatitelů už dokonce přesáhl tisícovku a tři čtvrtiny z nich si pořídily roční předplatné, což znamená, že počítají s dlouhodobým využíváním této služby.

Náměstkyně pařížského starosty Annick Lepetitová poukazuje na to, že se podařilo zjednodušit i systém rezervací.

"Stačí naskenovat průkaz totožnosti a řidičský průkaz," řekla deníku Figaro.

Kritici ojedinělého dopravního projektu nejvíce pochybovali, zda elektromobily budou mít dostatečný dojezd. Při testování se však ukázalo, že baterie vozidel Autolib' zůstaly i po čtyřhodinovém popojíždění v zácpě nabité zhruba ze 70 procent.

Nejsilnější námitky překvapivě vznesli ochránci životního prostředí. Ti se obávají, že lidé si sice vypůjčí elektromobil na cestu do centra, ty však potom budou muset řidiči společnosti Autolib' přepravovat prázdné zpět na předměstí pro další zájemce. Strana Europe écologie-Les Verts tvrdí, že mnohem užitečnější by bylo lidi motivovat k využívání hromadné dopravy. Některá města v okolí Paříže se proto odmítla k systému připojit.

Proti elektromobilům se hodlají bránit žalobami půjčovny automobilů, které společnost Autolib' považují za nekalou konkurenci. Podle nich bude provoz elektromobilů těžit ze stamilionové subvence z veřejných rozpočtů.

Systém předplatného je poměrně komplikovaný. Zájemce o využívání elektromobilu musí složit kauci ve výši 150 eur, předplatné na osobu a měsíc činí 12,60 eura plus poplatek za každou půlhodinu jízdy ve výši od pěti do sedmi eur.

Ve věčně přeplněné Paříži budou mít uživatelé nové služby důležitou výhodu, zajištěné parkoviště, kde bude možno dobíjet baterie elektromobilů. Místa vyhrazená pro Autolib' mají ochranu jako zastávky veřejné dopravy. Policie bude vozidla, která zaberou místa elektromobilům, odtahovat a jejich řidiči zaplatí pokutu 35 eur.

AUTOR: Adam Černý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů