Pátek, 19. dubna 2024

Hitem jsou vozy šetrné k životnímu prostředí

Hitem jsou vozy šetrné k životnímu prostředí

V centru pozornosti tokijského autosalonu, jehož brány se ve středu otevřely novinářům, stojí podle agentury AP automobily šetrné k životnímu prostředí, jako jsou hybridní vozy a elektromobily.

Japonské automobilky se pomocí úsporných technologií snaží oživit poptávku na stagnujícím domácím trhu.

Společnost Honda, která na výstavu přivedla i svého humanoidního robota Asima, například představila malý elektromobil Micro Commuter. Konkurent Nissan zase předvedl novou verzi elektromobilu s názvem Pivo 3, která dokáže sama řídit a najít místo k parkování. Veřejnost bude moci výstavu navštívit od soboty.

Japonské automobilky prochází obtížným obdobím kvůli slabé domácí poptávce, silné domácí měně, problémům Toyoty se svoláváním automobilů k opravě a rozsáhlým výpadkům ve výrobě po březnovém zemětřesení v Japonsku. Díky ekologickým technologiím si ale nadále udržují přízeň zákazníků, napsala agentura AP.

"Technologie jsou jedinou věcí, které se Japonsko musí držet. Autosalon se proto snaží zdůraznit tuto silnou stránku," uvedl odborník na japonský automobilový průmysl Koičiro Imoto. "Prodávat tuto technologickou nadřazenost je pro Japonsko jedinou zbývající cestou," dodal.

Tokijský autosalon se koná pouze jednou za dva roky. Zájem amerických a evropských automobilek o tuto výstavu navíc v posledních letech klesá, protože výrobci se čím dál více soustředí na Čínu a další trhy se silným růstovým potenciálem.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů