Čtvrtek, 28. března 2024

V USA začal fungovat velký úsek takzvané elektrické dálnice

V USA začal fungovat velký úsek takzvané elektrické dálnice

Na západním pobřeží USA dnes začal fungovat první velký úsek tzv. elektrické dálnice nabízející dostatečně hustou síť stanic pro rychlé dobíjení elektromobilů. Informovala o tom agentura AP. Dobíjení trvá zhruba 20 minut a prozatím je bezplatné.

Dobíjecí stanice zatím fungují podél zhruba 260 kilometrů dálnice Interstate 5 ve státě Oregon. Do konce roku by se měly tyto rychlé dobíjecí stanice rozšířit na celý úsek Interstate 5 od Kanady po Kalifornii, což představuje vzdálenost zhruba 885 kilometrů.

Nynějších osm stanic se nachází vždy zhruba 40 kilometrů od sebe. Elektromobil Nissan Leaf například ujede na jedno nabití zhruba 110 kilometrů, takže nehrozí, že by se mu mezi stanicemi zcela vybila baterie. "Doufáme, že pokládáme základy pro první elektrifikovanou dálnici, která ale nemusí být nezbytně jedinou," uvedla Ashley Horvatová, která má projekt v Oregonu na starosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů