Sobota, 20. dubna 2024

S elektromobilem ke snižování eneregtické náročnosti budov

S elektromobilem ke snižování eneregtické náročnosti budov

Společnost E.ON zapůjčila na tři měsíce občanskému sdružení Energy Centre České Budějovice (ECČB) elektromobil SMART 45 1EV FORTWO COUPLE ELECTRIC DRIVE, jehož výrobcem je automobilka Mercedes Benz. Zapůjčení vozu probíhá v rámci projektu Elektromobilita.

Poradenské středisko ECČB eauto využívá k tzv. "energetickému poradenství na místě". To probíhá tak, že zájemce o poradenství si s ECČB dohodne termín a ECČB k němu vyšle jednoho ze svých energetických poradců. Energetický poradce se zájemcem probere jeho problémy a otázky a posoudí situaci přímo u něj v domě nebo v bytě. Nejčastěji potřebují lidé poradit, jak nejlépe zateplit dům, vyměnit okna, jaký systém vytápění zvolit a jaká další energeticky úsporná opatření provést, aby v konečném efektu zaplatili co nejméně za energie a aby opatření byla smysluplná a efektivní. Jako bonus s sebou energetický poradce k zájemcům přiveze i termovizní kameru a v rámci bezplatné konzultace provedeme i měření problematických míst -- stavebních detailů -- termovizí. Zájem o toto poradenství je obrovský, je až s podivem, kolik lidí řeší ve svém bytě kondenzaci vodních par a tvorbu plísní u oken a v rozích místností, často se jedná o nekvalitně provedené novostavby.

Energetičtí poradci ECČ! B jezdí po celém Jihočeském kraji, takže elektromobil je plně využit a zkušenosti s jeho provozem jsou převážně pozitivní. V současné době má většina elektromobilů nevýhodu krátkého dojezdu (v případě vozidla Smart 45 je to cca 140 km) a stanic k jejich dobíjení je nedostatek. Krajské vzdálenosti jsou převážně v "limitech" dojezdu vozidla, řidiči si pochvalují tichý chod a dobrou akceleraci při rozjezdu. Při vyšších rychlostech a předjíždění je naopak podle jejich slov potřeba počítat s určitou "leností" vozidla, což je dáno i nižším výkonem Smartu. Naproti tomu jeho stabilita na vozovce je vzhledem k velikosti automobilu až překvapivá.

Kontaktní osoba: Mgr. Ivana Klobušníková
Telefon: 777 030 313
E-mail: ivana@eccb.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů