Pátek, 26. dubna 2024

Nový hybridní autobus Škoda H12

Škoda Electric koncem února v Plzni poprvé svezla cestující v novém hybridním autobusu ŠKODA H12, určeným ideálně pro bezemisní oblasti v centrech měst. Vozidlo pro hromadnou dopravu využívá ekologický bateriový pohon, který nezatěžuje životní prostředí zplodinami.

Nový hybridní autobus Škoda H12

Prototypový vůz byl vyvíjen na základě dotačního projektu Potenciál z Ministerstva průmyslu a obchodu. Projekt "Nová generace kolových vozidel MHD s vysokou energetickou účinností a minimalizovanými environmentálními vlivy" odstartoval během roku 2009, koncem roku 2010 započala finální montáž vozidla a v současnosti probíhá schválení pro provoz na veřejných komunikacích.

Prvotním impulsem pro vývoj nového autobusu s alternativním pohonem je skutečnost, že v současné době jsou globálně řešeny otázky náhrady a úspory klasických pohonných hmot pro dopravní prostředky, nebo minimalizace emisí v rámci boje s globálním oteplováním a skleníkovým efektem. "Trend využívání alternativních pohonů je v současné době rozšířený ve většině velkých západoevropských měst a je jasné, že se postupem času přesune i na trhy střední a východní Evropy. Díky zkušenostem z vývoje a výroby trolejbusů, které společnost dodává do mnoha evropských zemí (Itálie, Rumunsko, Bulharsko, Lotyšsko, Česká republika a Slovensko) chce Škoda Electric uspět i s hybridními vozidly," říká Jaromír Šilhánek, ředitel Škoda Electric.

Hlavní předností hybridního autobusu je úspora paliva až v řádech desítek procent na základě zpětného využití energie vznikající při brzdění vozu. Energie je uschovávána v zásobnících energie (baterie a superkapacitory) a poté zpětně využita při jízdě.

ŠKODA H12 je vozidlo městské hromadné dopravy, které splňuje požadavky na podstatné zvýšení energetické účinnosti a minimalizuje dopady na životní prostředí (do této kategorie zahrnujeme např. i hluk a vibrace vozidla). Jedná se o dvanácti metrový kompletně nízkopodlažní městský autobus s plnohodnotnou klimatizací jak prostoru pro řidiče, tak i salónu cestujících. Vozidlo je vybaveno sadou modulárně uspořádaných měničů, které komunikují s trakčním motorem, diesel generátorem, trakčními bateriemi a superkapacitory.

Koncepce sériového hybridu znamená, že na trakční motor je možné přenášet plný výkon a díky tomu může jet ŠKODA H12 i na čistě bateriový a bezemisní pohon až do vzdálenosti 10km bez nutnosti dobíjení baterií či použití diesel generátoru. Tato koncepce je vhodná především pro intenzivní městský provoz s velkou četností rozjezdů a brzdění při relativně malých rychlostech. Například pro historická centra měst je výhodný bezhlučný a bezemisní provoz na baterie.

FOTO na:http://www.skoda.cz/cs/o-spolecnosti/novinky/skoda-electric-poprve-svezla-cestujici-hybrid-busem-skoda-h12/
Škoda Electric

Škoda Electric, dceřiná společnost Škoda Transportation, je tradičním výrobcem elektrických pohonů a trakčních motorů pro lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, metro, trolejbusy, tramvaje, důlní vozidla apod. Navazuje na dlouholetou tradici elektrotechnické výroby Škodových závodů v Plzni, která byla zahájena v roce 1901 v Elektrotechnickém závodě. Vysoká technická úroveň výrobků Škoda Electric, dlouhodobá zkušenost s výrobou a vynikající kvalita technologie spolu s vysokou produktivitou zaměstnanců nabízí efektivní podmínky pro úspěšnou výrobu určenou pro domácí i zahraniční trhy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů