Sobota, 20. dubna 2024

Virtuální dálnice mezi Bratislavou a Vídní napomůže elektromobilitě

Virtuální dálnice mezi Bratislavou a Vídní napomůže elektromobilitě

Společnost IBM navázala spolupráci se Západoslovenskou energetikou (ZSE), největším dodavatelem elektrické energie na Slovensku. Firmy společně vypracovaly studii, která zkoumá možnosti využití elektromobilů pro ekologickou dopravu v Bratislavě.

Studie využívá technologie z oblasti e-mobility k prozkoumání podmínek pro vybudování "zelené" dálnice mezi dvěma sousedícími metropolitními oblastmi - Bratislavou a Vídní. Dálnice propojující tyto metropole by byla vybavena rozsáhlou sítí veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily.

Studie je součástí pilotního projektu VIBRATe (VIedeň BRATislava e-mobility), který je ve střední Evropě první svého druhu. Cílem je snížit emise využitím chytřejšího, energeticky účinnějšího přepravního systému. Současné spalovací motory vyprodukují cestou mezi Vídní a Bratislavou průměrně 45 kg CO2.

IBM Slovensko a ZSE vyhodnotily různé realizační plány a infrastrukturní možnosti. Společně identifikovaly optimální umístění dobíjecích stanic pro běžné a rychlé dobíjení na obou stranách hranic a analyzovaly možnosti propojení dobíjecí sítě.

Získané informace umožňují ZSE strategicky umístit dobíjecí stanice v místech nejpříhodnějších pro spotřebitele. Zároveň však budou umístění předcházet nadměrnému zatížení distribuční soustavy, které v některých případech může způsobovat nepředvídatelné dobíjení elektromobilů v jednotlivých lokalitách.

ZDROJ: Energetika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů