Čtvrtek, 25. dubna 2024

Elektromobilita na vzestupu

Stále se zvyšující ceny benzínu a nafty vytvářejí nový fenoménem dnešní doby, elektromobilitu.

Elektromobilita na vzestupu

Negativní vývoj u pohonných hmot přináší ještě jednu skutečnost: elektromobil se pomalu stává žádanou alternativou vozů se spalovacími motory. Má-li se však elektromobilní průmysl rozvíjet, potřebuje spolehlivější systémy.

Snahou mnoha firem proto je nabídnout skutečně nové, vždy dostupné a hranicemi neomezené služby pro všechny uživatele elektromobilů, nezávisle na tom, jaký vůz používají a kde by si tento vůz chtěli dobít.

Virtuální dálnice Bratislava-Vídeň

V současnosti vyprodukuje spalovací motor vozu pravidelně cestujícího mezi Vídní a Bratislavou průměrně 45 kg CO2 - látky s přímým vlivem na globální oteplování. Ke snížení avizované emise využitím chytřejšího, energeticky účinnějšího přepravního systému směřuje společná studie společností IBM a Západoslovenské energetiky (ZSE), která zkoumá možnosti využití elektromobilů pro ekologickou dopravu v Bratislavě.

Studie, první svého druhu ve střední Evropě, využívá technologie z oblasti e-mobility k prozkoumání podmínek pro vybudování "zelené" dálnice mezi dvěma sousedícími metropolitními oblastmi - Bratislavou a Vídní, vybavené rozsáhlou sítí veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily.

Obě firmy identifikovaly optimální umístění dobíjecích stanic pro běžné a rychlé dobíjení na obou stranách hranic a analyzovaly možnosti propojení dobíjecí sítě. Získané informace umožňují ZSE strategicky umístit dobíjecí stanice v místech nejpříhodnějších pro samotné spotřebitele. Zároveň však budou tato strategická umístění předcházet nadměrnému zatížení distribuční soustavy, které v některých případech může způsobovat nepředvídatelné dobíjení elektromobilů v jednotlivých lokalitách.

Nové řešení po své implementaci umožní spotřebitelům snadněji šetřit energií a díky dokonalejším měřicím systémům rovněž zlepší jejich možnosti řízení spotřeby a nákladů. Díky podrobnějším informacím o spotřebě navíc systém umožní dodavatelům a distributorům elektrické energie řídit energetickou zátěž distribuční soustavy v dobíjecích špičkách.

Síť dobíjecích stanic v Lucembursku

V horizontu několika let by mělo být po celém Lucembursku instalováno několik set dobíjecích stanic. O realizaci tohoto projektu se má starat domácí firma Estonteco, jež se zaměřuje výhradně na produkty a služby pro elektromobilitu v mezinárodním měřítku.

Zavádění sítě dobíjecích stanic pro elektromobily, z nichž první budou zprovozněny již letos, podpoří společnost Logica. Jejím úkolem je zajistit non-stop (24 × 7) IT služby, na nichž bude postaveno řízení celé dobíjecí infrastruktury. Za tím účelem firma vyvinula IT řešení nazvané Charge Point Interactive Management System (CiMS, Systém pro interaktivní řízení dobíjecích stanic). To umožňuje centrální správu různých typů dobíjecích stanic od různých výrobců a zároveň zajišťuje bezpečnou identifikaci zákazníka.

Lucembursko tak doplňuje další země Beneluxu, které již mají pokročilé sítě dobíjecích stanic. V Nizozemsku řídí Logica prostřednictvím CiMS rozsáhlou síť dobíjecích stanic, již provozuje sdružení nizozemských distribučních společností e-laad.nl. Nedávno byla v této síti instalována již tisící dobíjecí stanice. Rovněž dodává CiMS a s ním spojené služby organizaci Stadtwerke Düsseldorf, jež zajišťuje instalaci sítě pro elektromobily v této německé metropoli. Zároveň byl spuštěn pilotní projekt v Belgii, kde také došlo k instalaci několika dobíjecích stanic.

Systém CiMS nabízí firma Logica i v regionu CEE, který zahrnuje země střední a východní Evropy. "Věříme, že s nabídkou našeho řešení budeme schopni přispět k rozvoji infrastruktury pro e-mobilitu i v našich zeměpisných šířkách," konstatuje David Vajsar, obchodní zástupce společnosti Logica CEE.

Skryté rezervy elektromobility

Masivnější zapojení elektromobilů do elektrizačních soustav bude bezesporu podstatným zásahem do technologií přenosu a rozvodu elektřiny. Na druhou stranu mají elektromobily samy o sobě významný obchodní potenciál, mohou například elektřinu ze svých baterií vracet zpět do sítě a poskytovat elektřinu v okamžicích, kdy je jí nedostatek. Koncept elektrického pohonu v kombinaci s novými řídicími a IT technologiemi představuje významný změnový prvek, a to jak ve fungování elektroenergetických, tak dopravních infrastruktur.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů