Pátek, 29. března 2024

V Izraeli se rozšiřuje síť pro elektromobily

V Izraeli se rozšiřuje síť pro elektromobily

Podnikatel Shai Agassi v Izraeli začal provozovat síť služeb pro motoristy, kteří používají elektromobily. Jak píše agentura AP, silnicemi Izraele se rozjely desítky těchto šetrných vozidel a jejich řidiči mají k dispozici čtyři místa, kde si mohou dobít nebo vyměnit baterie.

Miliardář Agassi do izraelského podniku Better Place vložil miliony dolarů. Jeho cílem je pomoci světu odstřihnout se od závislosti na ropě a přispět ke zpřístupnění elektrických automobilů jednak snížením jejich ceny, jednak rozšířením sítě dobíjecích míst.

Jeho firma Better Place proto přišla s tím, že do automobilů nejsou montovány fixní baterie, ale vyměnitelné články, které lze na stanicích vždy vyndat a do pěti minut nahradit novými, nabitými na dojezd 160 kilometrů. Majitelem těchto článků je firma Better Place, což znamená, že elektromobily mohou být prodávány za přiměřenější cenu.

Lidé, kteří auto používají na tyto kratší vzdálenosti, což je v Izraeli většina, si mohou baterie sami dobíjet doma, v zaměstnání a na několika veřejných místech. Baterie se naplno dobije v šesti osmi hodinách.

Přesto ale mají někteří Izraelci strach, že je vybitý článek ponechá v automobilu napospas v problematické oblasti země nebo na cestě do nemocnice. Americký odborník na motorismus John McElroy tvrdí, že ani celosvětové zvyšování cen benzínu nepřivedlo k výrobcům elektromobilů víc zákazníků. "Není to zřejmě záležitost cen energie. Lidé se bojí omezeného dojezdu elektrických aut," řekl.

Agassi, který v minulosti pracoval ve vedení softwarového gigantu SAP AG, chce tyto pochyby rozptýlit. "Nabízíme auto, které mnoho lidí považovalo za přelud," tvrdí. Důvěru motoristů má posílit právě výměnná baterie, která umožní velmi rychle pokračovat v cestě.

Prozatím jsou čtyři stanice, do konce roku by jich mělo být 40. Síť by měla být dostatečná k tomu, aby motoristé překonali bez problémů 500kilometrovou vzdálenost ze severu na jih.

Agassi Better Place založil před 4,5 roku a od investorů, k nimiž patří General Electric a HSBC Holdings se mu podařilo získat 750 milionů dolarů. Francouzský výrobce Renault v Izraeli začal prodávat elektromobil Fluence za 32.000 dolarů (633.000 korun), což je cena srovnatelná s benzínovými sedany. Na silnicích nyní v Izraeli jezdí 140 aut Fluence. V Izraeli se ročně prodá 200.000 nových vozidel, z nichž dvě třetiny nakupují leasingové firmy. Ty už objednaly 1800 elektromobilů.

Firma Better Place investovala masivně do integrovaného systému, který umožňuje operačnímu centru napojit se na všechna auta, sledovat jejich pohyb a odstranit případné problémy na dálku. Řidič je například z centra upozorněn na to, že se baterie dobíjí, a navigován k nejbližší dobíjecí stanici. Nyní se počítá s tím, že by do konce roku mohlo být na izraelských silnicích 5000 tichých automobilů Fluence.

Better Place si zvolila Izrael mimo jiné kvůli náklonnosti Izraelců vůči technickým novinkám. Ideální jsou také územní podmínky, protože na úzkém pobřežním pruhu hustě obydleného Izraele je snadné vytvořit funkční síť stanic. Firma tvrdí, že elektromobil majiteli může při současné ceně benzinu odpovídající zhruba 40 korunám za litr ušetřit až pětinu nákladů ročního provozu auta. Řidiči si budou kupovat měsíční právo využívat dobíjecí místa za 300 až 500 dolarů (6000 až 10.000 korun).

Po Izraeli chce Better Place letos začít budovat podobnou síť v Dánsku. Větší trh už má v australské Canbeře. Dále se firma zaměřuje na Kalifornii a Havaj. Evropským cílem po Dánsku má být Amsterodam.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů