Pátek, 29. března 2024

Saab koupili Číňané, bude vyrábět elektromobily

Saab koupili Číňané, bude vyrábět elektromobily

Novým vlastníkem je skupina National Electric Vehicle Sweden. První elektromobil má jít na trh nejdříve koncem roku 2013.

Zkrachovalá švédská automobilka Saab nakonec přežije díky čínské investici. A začne vyrábět elektromobily. Novým vlastníkem valné většiny majetku Saabu se stala čínsko-japonská investiční skupina National Electric Vehicle Sweden (NEVS), součástí prodeje ale nebyla například divize vyrábějící náhradní díly. Kolik peněz nový vlastník za Saab zaplatil, nebylo zveřejněno.

NEVS chce, aby z hlavního závodu automobilky v Trollhättanu vyjel první model elektromobilu na přelomu let 2013 a 2014. Vůz by měl být modifikací Saabu 9-3. Posléze by měl být vyvinut i zcela nový model postavený na japonské technologii a novém podvozku od Saabu.

Podle ředitele konsorcia NEVS Karla-Erlinga Trogena bude zatím Saab ve Švédsku zaměstnávat jen kolem dvou set lidí, jejichž počet se bude postupně zvyšovat. Ještě loni měla přitom automobilka přes 3500 zaměstnanců.

Lídr mezi výrobci elektromobilů

"Chceme se stát světovým lídrem mezi výrobci elektromobilů," prohlásil mluvčí NEVS Mattias Bergman. Automobily na elektrický pohon mají být produkovány do celého světa, nejdůležitějším trhem bude ale Čína.

"Čína totiž ve velkém investuje do rozvoje trhu s elektromobily ve snaze snížit svou závislost na fosilních palivech," řekl Kai Johan Jiang, šéf a hlavní vlastník NEVS.

Jeho konsorcium podle švédských médií porazilo v soutěži o majetek Saabu čínskou společnost Zhejiang Youngman Lotus Automobile, která se předtím o švédskou automobilku zajímala. Čínský podnikatel se švédským občanstvím Kai Johan Jiang má v NEVS prostřednictvím své společnosti National Modern Energy Holdings se sídlem v Hongkongu podíl 51 procent. Kai Johan Jiang v Číně zbohatl díky stavbě elektráren na biomasu a pod svým čínským jménem Jiang Dalong působí i jako ekonomický poradce čínské vlády v oblasti Shandong.

Zbylých 49 procent vlastní japonská investiční firma Sun Investment, která se zaměřuje na ekologické technologie. Firma vznikla teprve před rokem a podle NEVS ji vlastní soukromí investoři, banky a společnosti.

Na zahraničních webech se již objevily spekulace, že jde o účelově založený podnik, za nímž stojí čínský vlastník. Právě japonské firmy jsou totiž často využívány čínskými společnostmi, které mají zájem investovat v zahraničí a nechtějí přitom odhalit svůj čínský původ.

Tvrdý byznys

Experti již nyní upozorňují na to, že zaměření Saabu na elektromobily je poměrně riskantní sázkou. "Výroba elektromobilů, to je velmi tvrdý byznys se spoustou rizik," řekl agentuře Bloomberg Ferdinand Dudenhoeffer, ředitel Centra pro automobilový výzkum na univerzitě v Duisburgu.

Elektromobily jsou podle něj o 10 až 15 tisíc eur dražší než stejné modely jezdící na benzin či naftu. Nejsou navíc příliš oblíbené ani kvůli své nízké dojezdové vzdálenosti.

Dosvědčuje to ostatně i skutečnost, že jak nejprodávanějších elektromobilů Leaf od japonského Nissan Motor, tak i modelu Volt americké automobilky General Motors, se loni v USA prodalo výrazně méně, než samy automobilky předpokládaly.

Co je NEVS

Číňan se švédským pasem

Nadpoloviční podíl ve výši 51 procent drží v konsorciu NEVS firma National Modern Energy Holdings. Společnost sídlící v Hongkongu patří čínskému podnikateli se švédským pasem Kai Johanu Jiangovi. Ten vlastní i čínskou energetickou společnost State Power Group, která provozuje elektrárny na biomasu.

Tajemná japonská společnost

Podíl 49 procent má v NEVS japonská investiční skupina Sun Investment. Podle NEVS byla vytvořena v loňském roce právě za účelem koupě podílu v Saabu. Vlastníkem jsou podle NEVS blíže nespecifikovaní soukromí investoři, banky a společnosti.

AUTOR: Petr Kain
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů