Pátek, 29. března 2024

Dobíjecí stanice pro elektromobily

Dobíjecí stanice pro elektromobily

Společnost TNT Express v květnu otevřela svoji první dobíjecí stanici pro elektromobily, která bude přístupná i pro veřejnost. Nově si tak mohou elektromobilisté dobít své vozy také před sídlem společnosti v Chřášťanech u Prahy. Podpora elektromobility je jedním z klíčových pilířů CSR strategie této firmy. "Jakožto přepravní společnost nemůžeme ignorovat dopady našich aktivit na životní prostředí. Uvědomujeme si, že právě automobilová a letecká doprava je značným zdrojem emisí CO2 a dalších škodlivých látek. Jedním z řešení tohoto problému je tak využití elektřiny k pohonu našich vozidel," vysvětluje Miloš Malaník, generální ředitel společnosti TNT Express.

V Česku se TNT Express domluvila na spolupráci se Skupinou ČEZ v rámci programu Future Motion. Cílem tohoto projektu je dostat v průběhu let 2011 a 2012 do ulic na 70 elektromobilů a otestovat je v reálném provozu. "Elektromobily se mohou masově používat, jen pokud je k dispozici dostatečně hustá a dobře fungující síť dobíjecích míst, proto každá nově otevřená dobíjející stanice přispěje k rozšiřování využívání elektromobilů v běžném životě lidí, nejen firem," komentuje situaci na trhu s elektromobily Miloš Malaník.

V holandské společnosti TNT Express byla už před nějakou dobou přijata konkrétní korporátní strategie přístupu k životnímu prostředí v rámci programu Planet Me. Ambicí firmy je do roku 2020 snížit index CO2 v porovnání s rokem 2007 o 40 %. Téměř 52 % emisí TNT souvisí s vozovým parkem, 43 % s leteckou přepravou, 5 % je vázáno na budovy. "Proto se v TNT Express celosvětově snažíme především o proměnu vozového parku. První elektromobily získala společnost pro pobočku ve Spojeném království už v roce 2007," dodává Miloš Malaník.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů