Středa, 24. dubna 2024

US Army sází na hybridy

US Army sází na hybridy

Ty tam jsou doby, kdy armády mnoha zemí mohly rozhazovat peníze z velkoryse schvalovaných rozpočtů. Situace se změnila a všechny armády světa, včetně té americké, se musí naučit šetřit. Jednou z položek, která odčerpává velkou část jejich příjmů, jsou výdaje za PHM. US Army by však brzy mohla něco ušetřit díky novému lehkému CERV.

hybrid CERV

Nejzelenější auto americké armády má pod kapotou dieselový motor s objemem 1,4 l a 100kW elektromotor.
foto: showtimesdaily.com

Vozidlo CERV je dílem Armádního technologického vývojového centra TARDEC. Srdcem vozidla je pohonná jednotka Q-Force od společnosti Quantum.

CERV je vhodný pro mise záchranného charakteru nebo pro průzkumné akce. V případě nutnosti dokáže vůz vyvinout rychlost až 130 km/h a v tichém režimu elektrické jízdy, vhodném například pro přesouvání posádky na nepřátelském území, umí vůz ujet vzdálenost okolo 13 km.

Podle výrobce je spotřeba paliva hybridu CERV o 25 % nižší ve srovnání s obdobně velkými vozidly vybavenými konvenčními . Navíc vozidlo disponuje neuvěřitelným krouticím momentem (6 780 Nm), takže jednoduše překonává i značná převýšení.

ZDROJ: hybrid.cz, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů