Středa, 17. dubna 2024

GM a Ford společně vyvíjejí desetistupňové převodovky

GM a Ford společně vyvíjejí desetistupňové převodovky

Americké automobilky General Motors a Ford Motor spolupracují při vývoji až desetistupňových automatických převodovek, jež mají snížit spotřebu pohonných hmot v jejich vozech. Informoval o tom automobilový list Automotive News.

GM v rámci spolupráce vede vývoj devítistupňových převodovek pro vozy s pohonem na přední kola. Ford má na starosti výzkum desetistupňových převodovek pro auta s pohonem na zadní kola, jako jsou například sportovně-užitkové vozy, napsal list Automotive News s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Americký automobilový průmysl nyní hledá cesty ke snižování spotřeby pohonných hmot. Podle nových norem administrativy prezidenta Baracka Obamy se bude muset spotřeba nových automobilů prodávaných ve Spojených státech do roku 2025 snížit téměř na polovinu.

Sestava modelů osobních a lehkých užitkových vozů jednotlivých automobilek bude podle těchto norem muset v průměru spotřebovávat 4,3 litru na 100 kilometrů ve srovnání s loňskou úrovní 8,2 litru. Požadavky se budou zpřísňovat postupně a výrazné přitvrzení nastane v roce 2017. Regulace navazuje na dohodu mezi vládou a automobilkami z roku 2009, podle níž by se měla průměrná spotřeba nových modelů do roku 2016 snížit na 6,6 litru na 100 km.

Obamova vláda tvrdí, že díky její regulaci ušetří spotřebitelé za pohonné hmoty během životnosti nového vozu koupeného v roce 2025 v průměru 8000 dolarů (156.000 Kč). Kritici opatření včetně republikánského prezidentského kandidáta Mitta Romneyho podle agentury AP naopak poukazují na to, že uměle urychlované zavádění nových technologií bude mít za následek takový růst cen nových vozů, že se tím smažou jakékoli úspory u pump.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů