Úterý, 23. dubna 2024

Pro Němce zůstávají elektrovozy drahé

Pro Němce zůstávají elektrovozy drahé

Němečtí řidiči jeví jen chabý zájem o elektromobily a není těžké zjistit, v čem je příčina. Jejich dojezd není větší než 100 kilometrů, pak potřebují dobít. Ani ceny zatím nejsou příznivé - srovnatelný vůz s benzinovým pohonem vyjde Němce v průměru o 10 tisíc eur levněji.

Není tedy divu, že po německých silnicích dnes jezdí pouhých 4600 vozidel na elektrický pohon. To je pouhá desetina procenta všech aut v zemi.

Pro kancléřku Angelu Merkelovou to je značné zklamání. V uplynulých letech už investovala 500 milionů eur do nákladného výzkumu. Před rokem pak oznámila ambiciózní plán, podle něhož by mělo do roku 2020 jezdit v Německu 600 tisíc elektromobilů. Při nedávném setkání s předními domácími autovýrobci, jako jsou BMW, Volkswagen a Porsche, už ale připustila, že tento cíl se zřejmě nepodaří splnit.

Kancléřka Merkelová, která vnímá podporu elektromobilů jako součást loňského obratu k ekologickým projektům, ale strategii měnit nehodlá. Už v příštím roce plánuje Berlín poskytnout další miliardu eur na výzkum a vývoj v této oblasti.

Politici z opoziční strany Zelených říkají, že rozmachu ekologicky šetrných aut by pomohly zákony, které by poskytly daňové úlevy na nákup firemních elektromobilů. "Pokud nepřijdeme s přitažlivými nabídkami pro spotřebitele, celý projekt selže," cituje z prohlášení Zelených německý týdeník Der Spiegel.

Nic takového ale kancléřka nechystá. Podle ní není možné v době ekonomické krize a úsporných balíčků podstatně snížit příjem státní pokladny.

Mezi výrobci tak zavládla skepse a omezují či ruší vývoj nových elektromobilů. "Autovýrobci ale nemusejí spoléhat na vládní asistenci. Musí vyvinout levnější vůz, potom se možná vládní plány podaří splnit," tvrdí deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz


Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů