Čtvrtek, 28. března 2024

Pražská energetika rozšířila svou flotilu elektromobilů

Pražská energetika rozšířila svou flotilu elektromobilů

Již sedm moderních elektromobilů používají při své práci pražští energetici. Dnes Pražská energetika, a. s., (PRE) převzala do svých služeb dodávku Mercedes-Benz Vito E-CELL. PRE využívá elektrovozidla převážně pro služební potřeby na území hlavního města. Společnost se výrazně zasazuje o rozšiřování elektromobilní infrastruktury v hlavním městě. V současnosti je v Praze v provozu celkem patnáct nabíjecích stanic pro elektromobilisty.

Praha (12. prosince 2012) - "Počítáme s nasazením užitkového elektromobilu při našich servisních pracích na energetické síti v Praze. Věříme, že tato malá pojízdná dílna velmi dobře poslouží nejen našim potřebám, ale i požadavkům velkoměsta pro ekologický provoz," řekl Tomáš Gleich, vedoucí sekce provozu sítí, která se stará o opravy a údržbu elektrické sítě v Praze.

"Společnost Pražská energetika je pro nás jedním z logických partnerů v oblasti ekologické dopravy a obzvláště elektromobility. Jsme rádi, že můžeme společně přispět ke snižování emisí oxidu uhličitého, ale i hluku v centru Prahy a budeme se těšit na poznatky našeho partnera z používání dodávkového elektromobilu Vito E-CELL," říká František Mühlfeit, ředitel prodeje dodávkových vozidel Mercedes-Benz a v ČR. Vito E-CELL se vyrábí jak v provedení skříňovém, tak v podobě kombi pro přepravu až sedmi osob. Jedná se o první, sériově vyráběný elektromobil v této kategorii.

"Jako významný distributor elektrické energie se společnost Pražská energetika věnuje také elektromobilitě. Mám na mysli především budování sítě dobíjecích stanic, takzvaných ePointů" vysvětlil mluvčí PRE Petr Holubec s tím, že společnost při šíření povědomí o elektromobilech spolupracuje s předními automobilovými značkami. Výjimkou není ani Mercedes-Benz, který je jedním z nejvýznamnějších průkopníků v oblasti alternativních pohonů.

Bezemisní provoz je právě vhodný pro jízdy ve městech a ekologicky citlivých oblastech. Vozidlo je vybaveno elektromotorem o výkonu 60 kW s točivým momentem 280 N. m. Výkonné lithium-iontové akumulátory jsou uloženy pod podlahou vozidla, jejich napětí činí 360 V a kapacita je 36 kWh. Akumulátory se dobíjejí ze sítě 380/400 V a nabíjecí proces zcela vybitých akumulátorů trvá přibližně 5 hodin. Doba dobíjení se v praxi úměrně zkracuje mírou vybití.

Několik stovek elektrických dodávek Vito E-CELL již křižuje mnohé světové metropole, kde už dohromady najezdily více než 500 000 km.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů