Pátek, 29. března 2024

První využití akumulátoru z elektromobilu pro domácnosti

První využití akumulátoru z elektromobilu pro domácnosti

Společnost ABB ve spolupráci s automobilkou General Motors přišly s unikátní technologií opětovného využívání akumulátorů - z pěti použitých akumulátorů z vozu Chevrolet Volt vytvořily modulární jednotku, která je schopná po dobu dvou hodin dodávat elektrickou energii, jež vystačí třem až pěti průměrným americkým domácnostem.

Nepřerušitelný zdroj elektrické energie a systém na vyvažování elektrické sítě byl představen v Americe během akce Electrification Experience společnosti General Motors. Prototyp zařízení dodával 25 kW elektřiny a 50 kWh energie a napájel veškeré pomocné osvětlení a audiovizuální zařízení v pavilonu akce, který nebyl připojený do sítě.

Během představení projektu běžel systém uchovávání energie v režimu "vzdáleného záložního zdroje". Sto procent elektrické energie pro objekt pocházelo z baterií z vozu Volt přes systém měniče elektrického akumulátoru (Energy Storage Inverter) společnosti ABB. Podobnou aplikaci bude jednou možné využít k napájení několika domů nebo malých komerčních budov během výpadku elektrické sítě, pro ukládání elektrické energie v době s nízkou sazbou za odběr a k jejímu využívání ve špičce s vysokou sazbou nebo jako náhradního zdroje při výpadcích ve výrobě energie ze slunečních, větrných nebo jiných obnovitelných zdrojů.

Tyto funkce, společně s frekvenčním řízením elektrických rozvodných systémů, by jednoho dne mohly využívat společnosti v oboru výroby a distribuce energií ke snížení cen pro zákazníky a ke zlepšení kvality dodávek elektrického proudu. Těmto aplikacím se říká komunitní akumulátor, aby se tak odlišily od projektů na akumulaci energie o velikosti rozvoden.

Výzkumné středisko společnosti ABB v Raleigh v Severní Karolíně provedlo výzkum a vývoj a podniková jednotka pro vysoké napětí společnosti ABB v Lake Mary na Floridě se stará o testování konceptu, průzkum trhu a vývoj produktu. Jako největší společnost zabývající se rychlonabíjecími akumulátory a přední společnost v oboru smart grids a uchovávání elektrické energie spolupracuje ABB s dalšími výrobci automobilů, výrobci baterií a společnostmi v oboru výroby a distribuce energií s cílem zvýšit produktivitu a efektivnost elektrické energie i průmyslových závodů.

Společnost GM se zaměřila na to, aby akumulátory používané v budoucích modelech vozidel značek Chevrolet, Buick, GMC a Cadillac nabízely ekologické i společenské výhody přesahující dobu jejich využití ve vozidle. Dlouho před recyklací baterie nabízí druhotné využití, umožňuje plné využití akumulátorového zdroje.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů