Pátek, 29. března 2024

Podnikáme odpovědně

Podnikáme odpovědně

Řada malých a středních podnikatelů uplatňuje odpovědné chování jako standardní součást řídících procesů. Oproti velkým podnikům se však u nich jedná většinou o méně formální přístup.

Malé firmy o svém odpovědném chování většinou neinformují v rozsáhlých zprávách, podnikají odpovědně a se ctí. Ke společenské odpovědnosti je vedou většinou silné etické a osobní hodnoty majitelů či zakladatelů. Za každým podnikem stojí příběh, který může být inspirací.

Cena za společenskou odpovědnost Podnikáme odpovědně oceňuje malé a střední podnikatele a rodinné firmy, jejichž odpovědné chování pozitivně ovlivňuje nejen ostatní organizace, ale i samotné zákazníky.

Zvláštní kategorii v ní tvoří sociální podniky. Ty vyvíjejí podnikatelské aktivity prospívající společnosti a životnímu prostředí, svou činností zvyšují veřejný prospěch, vytvářejí pracovní příležitosti pro osoby se zdravotním nebo společenským znevýhodněním. Zisk je navíc z větší části použit pro další rozvoj sociálního podniku.

Cenu Podnikáme odpovědně letos vůbec poprvé vyhlašuje Rada kvality ČR ve spolupráci s Asociací společenské odpovědnosti, Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR a P3 - People, Planet, Profit, a to v kategoriích:

- malý a střední podnik,

- rodinná firma,

- sociální podnik.

Účastníci vyplňují krátký sebehodnoticí dotazník. Důraz je v něm kladen na regionální aspekty a dopady společenské odpovědnosti na malé a střední podniky. Pro přehlednost je rozdělen na samostatné oblasti (Regionální odpovědnost, Lidská práva a pracovní podmínky, Ekologie, Protikorupční opatření a Doplňkové otázky), které pokrývají různé oblasti společenské odpovědnosti.

Je navržen tak, aby i podniku, který společenskou odpovědnost (CSR) ve své strategii prozatím neidentifikuje, pomohl zjistit jeho pozici v rámci CSR a zhodnotit stávající aktivity. Úroveň společenské odpovědnosti poté posuzují kvalifikovaní hodnotitelé a následně odborná porota složená z významných představitelů a odborníků na CSR z řad podnikatelů, neziskových organizací a veřejné správy.

První ročník ceny Podnikáme odpovědně bude oficiálně vyhlášen v listopadu 2014 u příležitosti slavnostního večera na Pražském hradě v rámci Měsíce kvality v ČR.

Více informací naleznete na stránkách www.npj.cz.


AUTOR: Lucie Mádlová

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů