Pátek, 29. března 2024

Cena emisních povolenek zůstává pod tlakem

Cena emisních povolenek zůstává pod tlakem

Cena emisních povolenek se momentálně pohybuje kolem 5 eur za tunu, na začátku února klesla i na 4,60 euro. To je mnohem méně, než se původně očekávalo. Predikce v roce 2015 předpokládaly ukončení minulého roku na úrovních kolem 8,50 až 9 euro. Přestože byly schváleny dvě dílčí reformy, které by měly trh stabilizovat, cena povolenek zůstává nadále pod tlakem a velmi silně reaguje na ceny energetických komodit. Virtuse Energy, největší český a slovenský obchodník s emisními povolenkami a obchodník s elektřinou předpokládá, že dlouhodobě by se cena povolenky i přes současný pokles měla pohybovat právě mezi 8 a 9 eury. Na konferenci 3. Slovak Emission Trading o emisních povolenkách to dnes uvedla Pavlína Novotná, obchodní ředitelka společnosti Virtuse Energy.

K prolomení dlouhodobého rostoucího trendu ceny povolenky došlo 11. prosince loňského roku. Po pomalém zotavování se nakonec rok 2015 uzavřel na ceně 8,29 euro. Začátkem roku 2016 však pokračoval prudký klesající trend. Od počátku letošního roku se cena povolenky propadla o více než 40 %.

,,Příčin vedoucích k tak prudkému poklesu ceny je celá řada a svou roli hrají jistě i spekulanti. Povolenka je součástí energetického komplexu, v poslední době koreluje hlavně s cenou ropy a elektřiny, vliv má mezinárodní politika a ekonomika. Pokud se zaměříme na poptávku a nabídku, je třeba zmínit, že v důsledku nadprůměrných teplot budou teplárny potřebovat méně emisních povolenek ke splnění své zákonné povinnosti. Z některých charakteristik forwardového trhu vyplývají domněnky o změně zajišťovací strategie elektráren na další roky, konkrétně snížení hedgingu. Kromě nadprůměrného teplého počasí v posledních dvou letech a změně energetického mixu dochází k tomu i v souvislosti s nařízením MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive), které zvýší regulatorní zátěž tvorby takového zajištění," říká Pavlína Novotná, obchodní ředitelka Virtuse Energy.

Evropský systém emisního obchodování dlouhodobě trpí přebytkem povolenek. Z důvodu zlepšení funkčnosti a stabilizace ceny byla po složitých a zdlouhavých jednáních zavedena dvoufázová reforma. Nejprve v rámci backloadingu byl v letech 2014 až 2016 snížen objem EUA prodávaných v aukcích o 900 milionů euro. Později byla schválena tržní stabilizační rezerva (MSR - Market Stability Reserve), ke stažení prvních přebytečných povolenek však dojde až v roce 2019. Podle Virtuse Energy může být příští rok trh opět nadalokován.

Orientační dlouhodobý vývoj ceny

stoupá

Ceny ,,CO2 switching"

klesá

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů