Středa, 24. dubna 2024

České hutě: Ekologická opatření jsou pro nás likvidační

České hutě: Ekologická opatření jsou pro nás likvidační

Ostrava - Hutní firmy považují ekologická opatření a normy v České republice pro jejich další existenci za likvidační. Kvůli stamilionovým nákladům a nutným investicím do ekologie se podle nich snižuje jejich konkurenceschopnost na trhu s ocelí v Evropě a ve světě, což může mít za důsledek omezení výroby a následné rušení tisícovek pracovních míst v tomto odvětví. Hutě proto žádají stát o pomoc. Uvedl to v prohlášení Odvětvový svaz Hutnictví železa.

Hutě požadují zmírnění ekologických opatření nebo jejich odložení. Také navrhují, aby se stát na financování ekologických investic ve firmách podílel, sdělil ČTK prezident Odvětvového svazu Hutnictví železa a generální ředitel Třineckých železáren Jiří Cienciala.

"Ekologická opatření jsou pro nás obrovskou konkurenční nevýhodou. Když si spočítáte všechny výdaje, tak nás stojí stamiliony korun, což si v současné době hospodářské krize nemůže nikdo dovolit. Kvůli přísným ekologickým normám můžeme přijít v hutnictví o tisíce pracovních míst," řekl ČTK ředitel druhé největší tuzemské hutě Cienciala. Podle ArcelorMittal Ostrava mají například v Polsku daleko mírnější ekologické normy, přitom se tím nikdo nezabývá.

Podle Ciencialy musejí hutní firmy v Česku při současné zdrženlivosti bank při poskytování úvěrů financovat zásadní ekologické investice pouze ze svých zdrojů. Náklady do ekologie se pak zákonitě promítnout v cenách českých producentů oceli. Přitom ceny oceli na evropském a světovém trhu kvůli menší poptávce podle Ciencialy výrazně během recese klesly. Výroba některých produktů se například v Třineckých železárnách snížila až o 50 procent.

Zástupci Odvětvového svazu Hutnictví železa, který sdružuje největší tuzemské hutě, proto požadují, aby se nezvyšovaly daně a navrhli zvážit možnost neplacení poplatků za emise. Peníze by pak hutě povinně profinancovaly v ekologických opatřeních.

"Zlepšilo by se životní prostředí a my bychom si nesnižovali konkurenceschopnost. Přineslo by to synergický efekt, dodavatelské strojírenské firmy by dostaly zakázky, rovněž vývojové a konstrukční. To by byly stovky pracovních míst a miliardy korun, které by zůstaly doma," uvedl Cienciala. Podle něho je v současné době zaměstnáno v ČR v hutnictví zhruba 25.000 lidí. Na jedno pracovní místo připadají čtyři návazná místa.

Ministr životního prostředí Jan Dusík při čtvrteční návštěvě Moravskoslezského kraje uvedl, že by se na podporu ekologických investic mohly použít evropské peníze, konkrétně operačním program životní prostředí, v němž je nyní zhruba 15 miliard korun právě na zlepšení kvality ovzduší. Dusík prohlásil, že zájmem ministerstva je, aby se peníze vyčerpaly a směřovaly právě do oblastí, které jsou z hlediska ochrany ovzduší nejpostiženější.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů