Úterý, 16. dubna 2024

Erik Geuss: Naše firmy vyplňují lejstra, která jinde ani neznají

Odhad, že díky návrhům ministerstva průmyslu by se ročně ušetřilo téměř devět miliard, je podle náměstka ministra Erika Geusse realistický.

Erik Geuss: Naše firmy vyplňují lejstra, která jinde ani neznají

HN: Vaše návrhy vyvolaly mezi ekology ale i akademiky docela rozruch. Zasáhly by tyto návrhy v jejich současné podobě ochranu přírody v Česku?

V první řadě si myslím, že velká část výhrad vůči našim návrhům vyplývá z jejich nepochopení. Dále si musíme uvědomit, že tady mluvíme o tématu udržitelného rozvoje, který má také ekonomickou stránku věci. A toto ekonomické hledisko se musí brát v potaz i když řešíme ochranu přírody.

HN: Takže zasáhly by vaše návrhy ochranu přírody v Česku?

Odpovím tak, že rozhodně by nezasáhly udržitelný rozvoj a ani jeden z jeho pilířů, kterým je ochrana přírody. Ostatně, skupina, která bude v nejbližších měsících naše návrhy posuzovat, je vedena ministerstvem životního prostředí. A u něj lze přece jen stěží předpokládat, že by souhlasilo s oslabením ochrany přírody.

HN: Ministerstvo průmyslu argumentuje, že jeho cílem je hlavně to, aby čeští podnikatelé měli stejné podmínky jako firmy jinde v Evropě. Když jsou ale v Česku přísnější pravidla pro ochranu přírody - byť na úkor byznysu - tak to přece nemusí být špatné...

Náš požadavek, aby podnikatel v Česku měl stejné podmínky jako jinde v Evopské unii, je naprosto logický a vždy jej budeme prosazovat. Přísnější pravidla pro ochranu přírody jsou přípustná pouze v řádně odůvodněných případech. To ale rozhodně není případ, když naši podnikatelé vyplňují zbytečná lejstra, která v jiných státech ani neznají.

HN: Vycházeli jste při přípravě návrhů pouze z podkladů soukromých znečišťovatelů, jak vás podezírá Akademie věd?

Vycházeli jsme z veškerých dostupných podkladů o této problematice. Tedy z materiálů vládních úřadů, kam patří třeba inspekce životního prostředí, ale také ze studií vysokých škol i podnikatelů.

HN: Mluvíte o úsporách téměř 9 miliard ročně pro podnikatele i úřady. Jak jste k tomuto číslu dospěli?

Do těchto odhadů jsou započítané například náklady na zaměstnance, které se tou přebytečnou administrativou zabývají, nebo ceny laboratorních rozborů. Nejde o nikterak přemrštěné údaje - všechna ta čísla dokážeme doložit a obhájit.

AUTOR: Vladimír Šnídl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů