Čtvrtek, 28. března 2024

ArcelorMittal v Ostravě staví ocelárnu za pět miliard

ArcelorMittal v Ostravě staví ocelárnu za pět miliard

Hutní firma ArcelorMittal Ostrava začíná stavět novou ocelárnu za pět miliard korun. "Před dvěma týdny jsme na stavbu podepsali první smlouvu," řekl v rozhovoru pro HN generální ředitel domácí ocelářské jedničky Augustine Kochuparampil.

Nová ocelárna nahradí dnešní provoz. "Starou ocelárnu odstavíme. Stavba nové bude trvat přibližně tři roky, někdy v roce 2014 bude hotová," upřesnil ředitel.

Ocelárna vybavená takzvanými konvertory bude mít podle něho o polovinu nižší emise škodlivin do ovzduší než dnešní provoz se starými tandemovými pecemi.

V Evropě jde o ojedinělý projekt: poslední konvertorová ocelárna se na kontinentu budovala před dvaceti lety. ArcelorMittal řadu let čelil podezření, že hodlá Českou republiku opustit. Investicí teď jasně dává najevo, že zaječí úmysly nemá.

Podle Kochuparampila proinvestuje hutní firma v Ostravě v příštích pěti letech celkem 12 miliard korun. Kromě ekologických investic, jež mají hlavně zlepšit kvalitu ovzduší, se chystá několikanásobně zvýšit kapacitu podnikové elektrárny, jež vyrábí energii z plynů vznikajících při výrobě železa a koksu. Firma se tak chystá na zdražení elektřiny a emisních povolenek.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů