Pátek, 19. dubna 2024

Nabídka technologií

Nabídka technologií

Vodivé vlákno pro generování tepla v kompozitech

Ref: 11 SE 67CJ 3LTY

Švédský vynálezce vyvinul postup pro užití elektricky vodivých vláken ve výrobě, vhodný pro generování tepla v kompozitních materiálech z uhlíkových vláken. Elektricky vodivá vlákna přitom lze použít v kompozitních materiálech bez ztráty pevnostních vlastností či zvýšení hmotnosti. Takto upravené kompozitní materiály byly s úspěchem odzkoušeny v různých aplikacích v automobilovém, železničním a stavebním průmyslu. Vynálezce hledá nové možnosti využití, jakož i obchodní partnery.

Světelná "záclona" pro flexibilitu a spolehlivost aplikací

Ref: 11 AT 0105 3KBG

Rakouská firma vyvinula detektor citlivý na světlo schopný pokrývat rozsáhlou plochu na bázi plastové fólie. Detektor se dá nasadit spolu s laserem a vytvořit tak kontinuální světelnou záclonu, pokrývající úhlopříčku 1 až 3 metry, zároveň je schopná detekovat předměty o průřezu nejméně 0,5 cm2 (např. lidský prst) snažící se proniknout touto "záclonou". Velikost pronikajícího předmětu a jeho pozici lze zjistit s vysokou rychlostí a spolehlivostí. Využitím pouze jednoho konceptu lze pokrýt široký rozsah nasazení od bezpečnosti strojů, chodeb, budov apod. Systém využívá laseru Class 2, používaného např. v laserových ukazovátkách. Firma hledá zájemce o využití na bázi zakoupení licence nebo adaptace pro specifické účely na bázi obchodní spolupráce.

Keramický materiál na bázi odpadu

Ref: 11 ES 27F4 3KKN

Španělská firma vyvinula keramický materiál pomocí recyklace různého druhu odpadu. Díky různým druhům použitého odpadu bylo možné po třech letech výzkumu optimalizovat materiálové vlastnosti a odstranit problém ekologické zátěže a odpad ekonomicky využít. Zvláště zajímavá je možnost užití materiálu jako stavebního materiálu s vylepšenými akustickými a izolačními vlastnostmi. Firma hledá zájemce o spolupráci.

Ošetření povrchů solárních panelů proti špíně

Ref: 10 GB 42O1 3H2P

Britská firma vyvinula jednoduše aplikovatelnou povrchovou ochranu, která snižuje množství prachu a špíny na skleněných a umělohmotných površích. Povlak lze s úspěchem aplikovat též na fotovoltaické panely a sluneční kolektory, aby se minimalizovala nutnost jejich údržby a maximalizovala tak účinnost zařízení. Firma hledá zájemce o aplikaci z oblasti výrobců panelů a kolektorů a provozovatelů solárních parků.

Energetický plot

Ref: 11 FR 34K2 3LPU

Francouzská firma, aktivní v oblasti termodynamiky, vyvinula a patentovala technologii sběru energie pomocí aktivních panelů, které tvoří oplocení pro rezidenční geotermální solární tepelná čerpadla. Plot z panelů zachycuje energii ze tří zdrojů (slunce, vzduchu a deště). Celý systém je jednoduchý a tvoří cenově dostupné řešení pro rezidenční bydlení. Firma hledá výrobce tepelných čerpadel apod., kteří by rádi rozšířili své portfolio produktů na svých trzích na bázi licence nebo obchodní spolupráce.

Materiál pro snížení emisí uhlovodíků

Ref: 11 ES 28G2 3LTP

Španělská firma patentovala materiál pro snížení množství uhlovodíků ve výfukových plynech spalovacích motorů. Neobsahuje žádné vzácné kovy a je schopen pracovat během studených startů motorů, což zvyšuje jeho efektivitu ve srovnání s konvenčními katalyzátory. Firma hledá zájemce o licenci pro využití materiálu v průmyslových procesech jako katalyzátoru pro snížení emisí.

Technologie sušení poháněná různými druhy paliv

Ref: 10 PL 63AW 3JQZ

Polská firma vyvinula inovativní sušicí technologii pro materiály v různých skupenstvích (tekutý, pevný), která je založena na nízké teplotě plamene. Hlavní výhodou systému je možnost použití různých druhů paliv (plyn, olej, zvířecí tuky ...). Firma hledá zájemce o obchodní spolupráci nebo instalaci technologie do vlastní výroby.

Dalších více než 5700 nabídek a více než 1100 poptávek po inovačních technologiích a řešeních lze zdarma nalézt pomocí fulltextového vyhledávání v angličtině na webu projektu Enterprise Europe Network: www.een.cz

Servisní rubrika je připravována ve spolupráci s Technologickým centrem Akademie věd ČR - skupinou transferu technologií, která v rámci celoevropské sítě Enterprise Europe Network zprostředkovává transfer technologií českým subjektům. Kontakt: Ing. Jiří Janošec, Ph.D., tel.: +420 234 006 136, e-mail: janosec@tc.cz, www.een.cz


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů