Pátek, 29. března 2024

Vláda zřejmě změní pravidla pro část zdrojů znečištění ovzduší

Vláda zřejmě změní pravidla pro část zdrojů znečištění ovzduší

Nová pravidla pro evidenci zdrojů znečištění ovzduší v zemědělství, ukládání prašných materiálů na skládky či nakládání s těkavými látkami a materiálem z těžby přinese návrh nařízení vlády, které ve středu předloží kabinetu ministerstvo životního prostředí. Soubor úprav pět let starého nařízení má pravidla aktualizovat.

Novela nařízení má zahrnout také nové specifické emisní limity u technologií, které i přes skutečnost, že splňují požadavky nejvyšší dostupné technologie, nejsou schopny splnit zpřísněné obecné emisní limity, které platí od roku 2009.

Úprava týkající se zemědělských zdrojů se zabývá pachem z chovů hospodářských zvířat. V současnosti jsou zdroje rozděleny na velké, malé a střední podle počtu zvířat v chovu. Postupy stanovení počtu zvířat ve stájích jsou ale podle autorů předlohy z důvodu nejednoznačnosti textu současného nařízení předmětem diskusí. Provozovatelé velkých a středních zdrojů zpracovávají plán zavedení zásad správné zemědělské praxe, provozovatelé velkých zdrojů pak zároveň také provozní řád.

Nově by měly všechny zemědělské zdroje patřit do kategorie malých nebo středních zdrojů, překračuje-li celková roční emise amoniaku chovu stanovené prahové hodnoty. Povinnost zpracovávat provozní řád návrh nové právní úpravy u zemědělských zdrojů ruší.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů