Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zrušení poplatků za znečišťování ovzduší Senát asi neschválí

Zrušení poplatků za znečišťování ovzduší Senát asi neschválí

Senát pravděpodobně nepodpoří zrušení poplatků za znečišťování ovzduší v podobě, jakou v novele o ochraně ovzduší schválila sněmovna. Větší šanci bude mít v horní komoře nějaká kompromisní varianta, kterou se chystá senátorům nabídnout ministerstvo životního prostředí. Členům senátního výboru pro životního prostředí to dnes řekl náměstek Ivo Hlaváč.

"Určitě by u nás neprošla ta poslanecká verze. Určitě budeme rádi, když k nějakému kompromisu dojde," komentoval nabídku předseda výboru Ivo Bárek (za ČSSD). Sociální demokraté, kteří mají v Senátu většinu, se ústy svého předsedy Bohuslava Sobotky už zavázali, že poplatky v zákoně zachovají. Výsledná varianta ale bude muset být pro sněmovnu přijatelná, upozornil Bárek.

"Myslím si, že úplně se zrušením poplatků souhlasit nebudeme," řekl v pondělí ČTK předseda senátního hospodářského výboru Jan Hajda (ČSSD). "Poněvadž si myslím, že pokud se týká nových technologií, které by měly zabezpečit zlepšování životního prostředí, že se tomu musí pomáhat," dodal. Chce proto, aby se návrhem zabýval také senátní podvýbor pro energetiku. Sejít by se měl zhruba týden poté, co schválená novela dorazí do Senátu.

Sněmovna přes nesouhlas ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) odpustila hlasy části občanských i sociální demokratů podnikům poplatky za vypouštění oxidů síry a dusíku a těkavých látek s platností od roku 2016. Od roku 2022 by pak znečišťovatelé neměli platit ani za exhalace prachu. Poslanci svůj krok zdůvodnili snahou zvýšit konkurenceschopnost českých firem vzhledem k zahraničním podnikům, které poplatky platit nemusejí. Svaz průmyslu a dopravy ČR upozornil na to, že znečišťovatelé budou muset investovat několik desítek miliard korun do emisních povolenek.

Chalupovo ministerstvo naopak chtělo poplatky za znečištění postupně zvyšovat do roku 2021 až na 3,5násobek a poté je zdvojnásobit. Poplatky tvoří příjem Státního fondu životního prostředí v řádu až stovek milionů korun. Fond je využívá na ekologické projekty včetně zlepšení kvality ovzduší. Kompromisní verze by se podle Hlaváče měla více přiblížit původní verzi.

Krok sněmovny vzbudil nesouhlas ekologických organizací i komise Akademie věd pro životní prostředí, která poslanecké rozhodnutí označila za nepřijatelné a neodpovědné. Senát bude o novele rozhodovat patrně v březnu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů