Pátek, 19. dubna 2024

Chcete peníze z EU? Vyrábějte, spolupracujte se školami a řekněte si raději o větší dotaci

Chcete peníze z EU? Vyrábějte, spolupracujte se školami a řekněte si raději o větší dotaci

Chcete peníze z EU? Vyrábějte, spolupracujte se školami a řekněte si raději o větší dotaci

Třicet miliard korun. Zhruba tolik ještě mohou získat tuzemští podnikatelé z evropské kasičky v rámci Operačního programu Podnikání a inovace.

Podmínky? Firma nesmí realizovat svůj projekt v bohaté Praze, musí fungovat minimálně dva roky a po obdržení dotace minimálně tři až pět let záměr provozovat. Oblasti podpory se mohou lišit, primárně ale subvence získávají firmy ze zpracovatelského průmyslu. Šanci na úspěch pak podle poradenských firem zvýší například spolupráce s vědci, snaha o vytvoření dalších pracovních míst či pozitivní dopad projektu na životní prostředí.

I když v žádosti o evropské peníze se musíte snažit "prodat", co se dá, nenadsazujte počet pracovníků, které projekt vygeneruje, nebo neuvádějte přehnaná čísla o nárůstu výroby. Nereálně nastavené podmínky totiž budete muset poté splnit, jinak bude hrozit, že o dotaci přijdete.

V žádosti si naopak řekněte raději o více peněz. Jestliže se později ukáže, že reálné náklady projektu jsou vyšší, navýšení požadované dotace už možné není. Pokud si "plavání" mořem formulářů rádi odpustíte, můžete si najmout některou z poradenských firem, které se na získávání dotací specializují. Úvodní konzultace bývají většinou zdarma a hlavní část odměny firmě zaplatíte až ve chvíli, kdy opravdu dotaci získáte.

ZDROJ: Podnikání

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů