Pátek, 26. dubna 2024

Firmy pomáhají Šumavě a posílají stovky tisíc korun

Firmy pomáhají Šumavě a posílají stovky tisíc korun

Částky v řádech stovek tisíc korun posílají velké firmy z Čech na obnovu zelené Šumavy. Jejich zaměstnanci jezdí na Šumavu sázet stromky a pomáhají tak k uzdravení kůrovcem zasažených lesům. Pomáhají ale i spolky a občanská sdružení.
Pomáhat, nebo přispět na obnovu Zelené Šumavy a ozdravění kůrovcem napadených šumavských lesů chce od roku 2012 stále více firem. Zatímco v roce 2011 se o projekt "Pomáháme Zelené Šumavě" zajímalo zhruba deset firem, letos to je to již více než dvojnásobek a to je teprve červen.
Správě Národního parku Šumava přispěly během tohoto roku sto tisícovými částkami. Většinu dárců tvoří ekonomicky silné společnosti, pro jejichž manažery je symbolické spojení s Národním parkem Šumava
skvělou příležitostí jak veřejnosti ukázat odpovědné a ekologické chování své firmy i zaměstnanců.
"V hodnotovém řetězci naší firmy, máme na nejvyšším stupínku heslo CHRÁNÍME DOBRÉ. Tím se samozřejmě řídíme i v přístupu k ochraně životního prostředí," vysvětluje Hana Zmítková ze společnosti Tetra Pak, která se již druhým rokem rozhodla přispět částkou 100 tisíc korun.
Letos poprvé pomohla společnost Tesco a Unilever. Díky projektu "Lepší svět začíná doma" z podzimu loňského roku, doputovalo na Nadační fond Tesco získat téměř 200 tisíc korun. Z každého zakoupeného výrobku Unilever šlo na Nadační fond Tesco 0,30 Kč. Peníze poslouží na nákup stromků, jejichž část zasázeli na Kvildě ve čtvrtek 7. června zaměstnanci obou společností. Stejně tak sázeli na Prášilech i zaměstnanci společnosti Tetra Pak.
"Zlepšení životního prostředí je součástí Plánu udržitelného rozvoje společností Tesco i Unilever. Naše spolupráce na projektech udržitelnosti a společenské odpovědnosti jde napříč celou Evropou a ani region střední Evropy není výjimkou. Nadační fond Tesco peníze použil na výsadbu stromů, což je součástí projektu Lepší svět našim dětem!," sdělila Hana Svobodová z Nadačního fondu Tesco.
"Díky těmto darům můžeme na Šumavě vysázet desetitisíce stromků, aby Šumava byla zase zelenější," říká Jan Stráský, ředitel Správy Národního parku Šumava.
"Chceme se i nadále ubírat cestou hledání sponzorských darů pro Národní park Šumava. V době snižování našeho rozpočtu je to ten správný směr. Podpora takových firem nás těší o to víc, že se nás už další podobně renomované subjekty ptají na to, jak Šumavě mohou pomáhat," uvedl Jiří Mánek, náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava.
Přímo do terénu vyslali své zaměstnance i další firmy. Například zaměstnanci GE Money Bank během dubna a května vysázeli na Šumavě 26 tisíc stromků. "Navíc pomohli s úklidem klestu, se stavbou oplocenek a individuálních ochran okolo stromků," říká Pavel Pechoušek, mluvčí Správy Národního parku Šumava.
"Bylo to super! Byla jsem skutečně nadšená. Zaměstnanci šumavského parku nám předali mnoho zajímavých informací a byli moc příjemní. Pracovali jsme, ale zároveň jsme poznávali rašeliniště a život bobra. Děkuji za nádherný den na Šumavě. A těším se již nyní na pokračování," říká Jana Hanyšová, manažerka společnosti DM Drogerie Markt. Což je další společnost, jejíž zaměstnanci na Šumavě letos pomáhali poprvé.
"Velkou odměnou nám byla návštěva Mrtvého luhu v I. zóně národního parku. Tam bychom se jako běžní turisté nepodívali," doplňuje její kolegyně Lenka Vozková ze mzdové účtárny.
Firma DM Drogerie Markt byla jednou z těch, které podporují revitalizace šumavských rašelinišť. 16 zaměstnanců této firmy pomohlo při obnově průmyslově těženého rašeliniště Soumarský Most na území NP Šumava.
"Projekt Lidé pro rašeliniště běží už několik let. Hluboké odvodňovací kanály na rašeliništi byly zasypávány přírodním materiálem s cílem podpořit další zamokření lokality a obnovu rašeliniště s jeho vzácnými společenstvy a druhy," uvedla Iva Bufková z oddělení ochrany přírody a výzkumu Správy NP Šumava.
To ale není vše. Díky stotisícovému daru energetického gigantu ČEZ může Správa parku vyměnit staré dřevěné tabule, které stojí podél Vchynicko-Tetovského kanálu mezi Antýglem a Srním.
Šumavě, se ale letos rozhodla přispět i malá občanská sdružení. Například občanské sdružení Šumava Rangers, které společně s Informační a strážní službou Národního parku Šumava spoluorganizovalo nultý ročník běžkařského závody Modravská desítka. Tuto akci významně podpořila i Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra České republiky.
Členové občanského sdružení Šumava Rangers navíc zakoupili pro potřeby pracovníků Informační a strážní služby kajak Sevylor v hodnotě téměř 15 tisíc korun.
Městská část Praha 6 Informační a strážní službě pořídila 24 hasících přístrojů pro potřeby jejich záchranářských vozů.
Tradiční pomoc na Šumavu také směřuje ze spolku Karla Schwarzenberga, jehož členové během května na Šumavě vysázeli zhruba sedm set stromků. Při péči o zvěř v přezimovacích obůrkách pomáhali v dubnu i studenti Střední lesnické školy v Písku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů