Úterý, 16. dubna 2024

Povolenky zdarma půjdou i na špatné projekty

Evropská komise nechala i přes kritiku plány firem beze změn. Některé projekty nesplňují ani základní formální pravidla.

Povolenky zdarma půjdou i na špatné projekty

Evropská unie se postavila za českou průmyslovou lobby. Tuzemským podnikům tak nestojí téměř nic v cestě k tomu, aby dostaly zdarma emisní povolenky za desítky miliard korun. Ředitelstvím Evropské komise pro ochranu klimatu totiž prošel Národní plán investic, které mají firmy provést výměnou za povolenky.

Jak zjistily HN, i přes velkou kritiku, která se na plány českých firem snesla, je EU schválila prakticky beze změn. I když několik menších projektů neprošlo, několik dalších naopak přibylo, a to i po uplynutí termínů. Ty nejproblematičtější navíc zůstaly. "To, jak vyšli úředníci v Bruselu českým firmám vstříc, vidíme jako pokračování lobbingu české a polské vlády, které si přidělování povolenek vymohly," komentuje výsledek Jan Šrytr z Ekologického právního servisu.

V rámci evropského systému obchodování s emisními povolenkami měly mít firmy v letech 2013 až 2020 povinnost koupit si za každou vypuštěnou tunu oxidu uhličitého jednu emisní povolenku. Až do konce letošního roku je dostávají zdarma. Plán se nelíbil hlavně Polsku a České republice, které si s poukazem na velký počet uhelných elektráren vymohly výjimku, podle níž může stát až třetinu povolenek firmám "darovat" výměnou za investice do ekologizace výroby.

"Do období 2013 až 2020 jdeme s výrazně horším energetickým portfoliem než západní státy. Proto máme na derogace nárok," vysvětluje potřebu povolenek Přemysl Šašek z výrobní divize ČEZ.

Předložené plány však byly podle kritiků přemrštěné a firmy se do nich pokusily nacpat všechny své plánované investice. I když se při současné ceně povolenek smrskla jejich celková hodnota z původních 46 miliard jen na zhruba 21 miliard korun, firmy se zavázaly proinvestovat více než 150 miliard korun.

Projekty přitom často nesplňovaly ani technická, ani formální kritéria. "Z našich zjištění vyplývá, že Česká republika žádala o podporu i pro takové projekty, které byly zahájeny před datem stanoveným směrnicí," říká Barbora Hanžlová z Centra pro dopravu a energetiku. Týká se to zejména projektu přestavby elektrárny Počerady společnosti ČEZ za téměř 20 miliard korun.

ČEZ to nepopírá. "Situace na trhu dodavatelů těchto investičních celků se zhoršuje a při dalším čekání bychom tratili prostředky v řádu miliard," komentuje předběhnutí termínů mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Firma o tom navíc informovala českou vládu i Brusel. A podle Šaška se již v roce 2008 dalo přidělování povolenek výměnou za investice očekávat.

EU nevadily ani předražené projekty - například náklady na snížení emisí CO2 o jednu tunu za rok vyšly u projektu Alpiq Generation v Kladně na více než 5,8 milionu korun. Přitom u většiny investic stojí úspora jedné tuny CO2 do 100 tisíc korun. Alpiq se k projektu odmítá vyjádřit.

O to, zda české firmy povolenky dostanou, nebo nikoliv, se vedl i politický boj. Peníze z jejich prodeje měly jít do státní kasy, ale ministr financí Miroslav Kalousek boj s průmyslníky prohrál.


108 milionů
kusů povolenek "rozdá" stát do roku 2020 českým společnostem.

21 miliard
korun činí hodnota těchto povolenek. Původně měly firmy dostat povolenky až za 46 miliard korun.

150 miliard
korun je výše investic, které se firmy zavázaly provést výměnou za povolenky.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů