Čtvrtek, 18. dubna 2024

Malajsie a Indonésie mají zájem o české environmentální technologie

Malajsie a Indonésie mají zájem o české environmentální technologie

Rychle rostoucí trhy Malajsie a Indonésie nabízejí řadu zajímavých podnikatelských příležitostí pro české firmy působící v oblastech obnovitelných zdrojů a ochrany životního prostředí. Potvrdila to cesta českého prezidenta Václava Klause, které se ve dnech 4. - 10. července zúčastnil i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Malajští a indonéští partneři opakovaně zdůrazňovali zájem o moderní technologie v oblastech čištění odpadních vod, kvality a čistoty řek a odpadového hospodářství včetně energetického využití komunálního odpadu. Díky účasti ministra životního prostředí Tomáše Chalupy doprovázeli českou delegaci po celou dobu pobytu jeho resortní kolegové z Malajsie a Indonésie. "S oběma z nich jsem se dohodl na dalších krocích k prohloubení vzájemné spolupráce. Prvním z nich bude předání detailní nabídky českých firem působících v oblastech obnovitelných zdrojů a ochrany životního prostředí. Jsem přesvědčen, že potenciál je značný, a budu připraven osobně přispět k jeho naplnění," řekl ministr Tomáš Chalupa a dodal: "S ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou budeme ještě těsněji spolupracovat při prosazování českých environmentálních technologií v zahraničí."

České firmy mají příležitost zapojit se především do budování vodních elektráren malého a středního rozsahu a také nabídnout své zkušenosti s uplatňováním obnovitelných zdrojů energie.

Ministr Chalupa jednal se svým indonéským protějškem Balthasarem Kambuayou také o kvalitě ovzduší, správě národních parků a efektivitě odpadového a vodního hospodářství. Na tuto diskuzi chtějí oba politici navázat na dalším setkání, které by se mělo tentokrát uskutečnit v Praze, kam ministr Tomáš Chalupa Balthasara Kambuayu pozval.

Jak Indonésie, tak Malajsie prošly procesem hlubokých společenských a ekonomických změn. Díky této transformaci obě země dobře zvládly dopady nedávné finanční krize a nastartovaly období dynamického ekonomického růstu. Svými ročními přírůstky HDP převyšujícími šest procent patří v současnosti k nejrychleji rostoucím trhům světa.


Kontakt pro více informací:

Matyáš Vitík

vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů