Sobota, 20. dubna 2024

Pozvánka na seminář EKOLOGICKÁ ÚJMA

Účastníci semináře získají informace o základních povinnostech vyplývajících ze zákona č. 167/2008 Sb., a zejména pak z nově přijatého nařízení vlády č. 295/2011 Sb. a způsoby hodnocení rizik (základní a podrobné hodnocení rizik). Bude probrány i Metodické pokyny MŽP k dané problematice.

Pozvánka na seminář EKOLOGICKÁ ÚJMA

Vážení přátelé,
zákon č. 167/2008 Sb. (o předcházení ekologické újmě a o její nápravě a o změně některých zákonů), ukládá provozovatelům stanovených činností povinnost předcházet ekologické újmě, hodnotit rizika ekologické újmy související s činnostmi podniku a v případě nutnosti i zajistit vhodné finanční zajištění nápravy případné ekologické újmy. Povinnost hodnotit rizika ekologické újmy je uložena především subjektům, které pracují podle vydaného integrovaného povolení, provozují zařízení pro nakládání s odpady, subjektům vypouštějícím odpadní vody do povrchových a podzemních vod nebo čerpajícím vody, provozovatelům středních a vyšších zdrojů znečišťování ovzduší nebo zacházejícím s nebezpečnými chemickými látkami a přípravky.

Od 1. ledna 2012 vstupuje v platnost nové nařízení vlády č. 295/2011 Sb., o způsobu hodnocení rizik ekologické újmy a bližších podmínkách finančního zajištění. Toto nařízení stanovuje konkrétní způsob provedení základního i podrobného hodnocení rizika, a dále kritéria posuzování dostatečného finančního zajištění a bližší podmínky provádění a způsobu finančního zajištění k provedení preventivních a nápravných opatření. Toto hodnocení rizika musí být provedeno do 1. 1. 2013.

V únoru 2012 byl zveřejněn doplňující Metodický pokyn MŽP č. 2 k provedení základního hodnocení rizika a v květnu 2012 Metodický pokyn MŽP č. 9 k provedení podrobného hodnocení rizika dle výše uvedeného nařízení vlády v podnikové praxi. Na semináři budou také probrány.
Od 1. února 2009 platí vyhláška MŽP č. 17/2009 Sb., o zjišťování a nápravě ekologické újmy na půdě, která se zabývá hodnocením rizik u již vzniklých případů ekologické újmy (především úniky látek do půdního prostředí a jejich transportem v něm).

Seminář se zaměří především na praxi a pokusí se podat komplexní informace k podstatě problematiky ekologické újmy, zejména pak informace, návody a postupy jak v běžné praxi postupovat. Prostor bude věnován i návaznostem na stávající složkové právní povinnosti (vodní zákon, zák. o ovzduší ap.).

Písemné podkladové materiály týkající se probírané problematiky obdrží účastníci při prezenci.

lektor semináře:

Ing. Josef Marek, ředitel Pražského ekologického centra, environmentální poradce

PROGRAM SEMINÁŘE

EKOLOGICKÁ ÚJMA - HODNOCENÍ RIZIK V PODNIKOVÉ PRAXI
(zákon 167/2008 Sb., NV 295/2011 Sb., metodický pokyn MŽP č. 2/2012 a 9/2012)

21. září 2012 - pátek - Praha 6, Lužná 2a

08.45 - 09.00 Registrace účastníků
09.00 - 12.15 Přednášky - požadavky zákona a NV na provedení hodnocení rizika ekologické újmy
12.30 - 14.00 Přednášky - příklady hodnocení rizik podnikových činností, zdroje informací, dotazy účastníků, diskuse, závěr.

Bude předvedena případová studie zaměřená jak na základní hodnocení rizik ekologické újmy konkrétního podniku, tak na postup podrobného hodnocení rizik (u činností s vyšším rizikem, identifikovaných při základním hodnocení).

Na semináři bude vyhrazen čas pro diskusi a konkrétní dotazy účastníků.


INFORMACE PRO ÚČASTNÍKY

Cena semináře:
Vložné za 1 osobu: ............. 1.950,- Kč. Cena je stanovena jako smluvní.

Místo konání:
Prostory v objektu firmy ROYS s.r.o., Praha 6, Lužná 2a, 1. patro.

Doprava: metro trasa A, stanice Dejvická, a dále tramvají do stanice nádraží Veleslavín a pak cca 10 minut pěšky (severně, pod výškovou budovu Shiran Tower). GPS souřadnice: 50°6'4.35"N, 14°20'36.794"E.

Ubytování a stravování s výjimkou občerstvení není zajišťonotváno. Na základě požadavku účastníka je možné zajisnottit rezervaci hotelového ubytování poblíž místa konání akce.

Pořadatel:
Ing. Josef Marek - PROEKO, Lužná 2a, 160 00 Praha 6 tel. a fax: 220 105 215, mobil: 737 738 433,
e-mail: marek-proeko@volny.cz, www.marek-proeko.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů