Čtvrtek, 25. dubna 2024

Podnikatelům ubude zbytečné a drahé papírování kvůli životnímu prostředí

Podnikatelům ubude zbytečné a drahé papírování kvůli životnímu prostředí

Podnikatelé v Česku ušetří, a navíc jim ubude papírování. Kvůli ekonomické krizi totiž vláda částečně otupuje přísné ekologické zákony a zejména byrokracii. Velké průmyslové podniky, ale i drobní živnostníci tak mají jistotu, že jim zmizí ze stolu stohy formulářů a naopak jim zůstanou peníze navíc. Letos se rozjíždí prozatím nejvýraznější vlna zjemňování ekologických norem. Některé už platí od září, jiné mají velkou šanci, že je zákonodárci schválí do konce letošního roku.

Jeden příklad za všechny: živnostníci už nebudou muset vést evidenci svých odpadů, pokud si ho nechají svážet od obce. Celkem tím ušetří 320 milionů korun. "To je úplně nesmyslné nařízení. Tu evidenci stejně nikdo nevede. A úřady se to bojí kontrolovat," kroutí hlavou Milan Havel z ekologického hnutí Arnika.

Podobně například v parlamentu právě leží změna, podle které by firmy už nemusely zpracovávat plán odpadového hospodářství. Jde o administrativu, která zbytečně zatěžuje i úřady. Pokud tahle povinnost odpadne, ušetří čeští podnikatelé dohromady 200 milionů korun ročně. Navíc je to povinnost, kterou nepožaduje ani Evropská unie, a tak ji tuzemští podnikatelé dělají navíc.

Bruselštější než Brusel

Změkčování nařízení týkajících se životního prostředí začalo už v roce 2005 jako takzvaný ekologický audit. Požadavky na zmírnění některých nařízení dávají dohromady firmy ve spojení s ministerstvem průmyslu a obchodu. Jenže v letech 2007 až 2009, kdy byla ve vládě Strana zelených, se ekoaudit zastavil, protože zelení poslanci hodně věcí zablokovali.

"Tlak na změkčení ekologických zákonů je dlouhodobý. Teď to může procházet, protože ministerstvo životního prostředí je pod vedením Tomáše Chalupy slabé a ministrova role je vyjít vstříc průmyslu. To je celkový jeho trend, takže to do toho zapadá," říká bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík.

Současné vedení resortu takovou kritiku odmítá, ale s průmyslem chce spolupracovat ještě víc. "Spolupráce oblasti životního prostředí a podnikatelské sféry přináší pozitiva pro obě strany. Doba, kdy na dvou pomyslných barikádách proti sobě obě skupiny stály a vítězem nebyla ani jedna z nich, je naštěstí pryč," vzkázal za ministra Chalupu mluvčí Matyáš Vitík.

Podnikatelé jsou samozřejmě spokojeni. "Některá ta nařízení jsou skutečně přehnaná. Evropská unie něco nařídí a my to úplně nekriticky přijmeme ještě dvakrát přísnější. V mnoha směrech jsme bruselštější než Brusel," soudí Radek Špicar, expert Svazu průmyslu a dopravy. "Už když se připravuje nějaké nařízení nebo směrnice, musíme si ujasnit naši pozici a vyjednat si ji ještě předtím. Ne to řešit ex post v rámci nějakého auditu," dodává Špicar.

Úlevy mohou jít i proti přírodě

Některá zjednodušení pro podnikatele však mohou znamenat problém pro přírodu. Upozorňuje na to Česká inspekce životního prostředí - ve své podstatě "ekologická policie", kterou stát pověřil dohledem nad dodržováním norem v oblasti životního prostředí.

"Jedna z těch úlev například dává obcím a městům absolutní moc při povolování kácení. A to i když se spletou. Když půjde podnikatel na úřad a tam si domluví pokácení 200 let starého stromu, nikdo už to nemůže zvrátit. Přitom doteď to mohla zakázat například inspekce nebo správa národního parku," dává příklad Pavel Skřivan z České inspekce životního prostředí.

Stejně tak ministerstvo průmyslu a obchodu prosazuje, aby v dalších vlnách ekoauditu skončila povinnost živnostníků hlásit jednotlivé škodlivé látky, které vyvážejí na skládky - zůstala by jen povinnost ohlásit celkové množství odpadu. "Je to tak běžné všude v Evropě," říká Pavlína Kulhánková z ministerstva průmyslu.

"Nechápu to. Právě tohle původně požadovali starostové, kteří potřebují vědět, co jim lidé na skládku vozí," podotýká Bursík.


Anketa: Mění se desítky ekologických předpisů. Pomohou průmyslu, jak se očekává?

Ladislav Špaček
Svaz chemického průmyslu

Uvidíme, kolik se toho nakonec opravdu změní. Například změny v odpadech řešíme osm let. Jedna tabulka se vypisuje naležato, druhá nastojato, k ničemu to není. Dosud se ale nic nedělo.

Jaroslav Barvíř
ředitel Karlovarské Korunní

Mělo se to změnit už dávno. Spotřebitelé rozhodli o tom, že nechtějí sklo, hned jak jsme s plastovými obaly začali. My jsme ale nadále museli vyrábět palety skleněných lahví v podstatě na výstavu.

Pavel Bartoš
viceprezident hospodářské komory

Rozhodně ten ekoaudit vítáme, podnikání se tím zjednoduší. Spousta těch zákonů je nesmyslná.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů