Čtvrtek, 28. března 2024

Svaz průmyslu žádá vládu, aby zabránila růstu cen elektřiny

Svaz průmyslu žádá vládu, aby zabránila růstu cen elektřiny

Svaz průmyslu a dopravy (SP) dnes vyzval vládu, aby zabránila zvýšení cen elektřiny kvůli poplatkům na obnovitelné zdroje energie. Podle svazu by kabinet zdražením elektřiny ohrozil konkurenceschopnost českého průmyslu a pracovní místa. Vláda navrhuje snížit v příštím roce částku, s jejíž pomocí zdražování elektřiny kompenzuje, na 9,7 miliardy korun ze současných 11,7 miliardy.

"Pracujeme s vládou na prorůstových opatřeních a současně jsme svědky toho, že některé kroky jsou právě opačné. Nemůžeme přece dopustit, aby se podniky dostaly do ztráty kvůli jejich zatížení poplatky na obnovitelné energie," řekl předseda SP Jaroslav Hanák.

Zatímco letos firmy platí na obnovitelné zdroje 419 Kč/MWh, příští rok to má být podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) 613 Kč/MWh. To je podle průmyslníků pro podniky likvidační. Poplatky na OZE v ČR jsou podle nich nejvyšší v Evropě.

Svaz průmyslu dnes rovněž vyzval vládu, aby co nejrychleji přijala aktualizovanou energetickou koncepci. Ta má vytyčit směr, jakým se česká energetika bude ubírat v příštích 20 až 30 letech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů