Mezi českými držitely ISO 14001 je první restaurace
PRAHA (EkoList) - Václav Bečvář, provozovatel restaurace McDonald´s Svatá
Kateřina - Rozvadov, se ve čtvrtek 7. února stal prvním provozovatelem
restaurace v České republice, jehož firma byla certifikována podle mezinárodního
standardu ISO 14001. Předání osvědčení předcházelo více než roční zavádění
principů environmentálního managementu v jeho restauraci. Závěrečné přezkoumání
funkčnosti systému provedla auditorská firma RW TÜV. K čemu se vlastně
McDonald\'s zavázal? Obecně vzato, environmentální systémy řízení, jako je
například ISO 14001, pomáhají firmě v dodržování zákonných požadavků, pomáhají
jí sledovat měnící se normy v oblasti životního prostředí, určují konkrétní
zodpovědnosti za ochranu životního prostředí ve firmě a dávají jí přehled o tom,
jak moc životnímu prostředí škodí. Obdobný přístup musí firma vyžadovat i od
svých subdodavatelů. Je pravděpodobné, že když se tímto způsobem \"udělá ve
firmě pořádek\" sníží se její negativní vliv na životní prostředí. Současně,
protože se odstraní riziko střetu se závaznými předpisy, ušetří firma na
případných pokutách. Systém, který popisuje norma vypracovaná Mezinárodní
standardizační organizací (International Organization for Standardization) s
označením ISO 14001 (EMS), je jednou z řady norem zaměřených na životní
prostředí, které tento institut vydal. Během druhé poloviny 90. let získala
uvedená norma poměrně značnou publicitu a její dodržování, především u podniků,
které chtějí exportovat do západní Evropy (a v první řadě do Německa), se stalo
téměř povinností. V posledních dvou letech se začal prosazovat širší přístup k
problematice - objevují se systémy EMAS (environmentální manažerské systémy
spojené s pravidelnými environmentálními audity) a používání nejlepších
dostupných technologií a postupů (BAT). Systémy EMAS dávají, na rozdíl od EMS
(ISO 14001), daleko přesnější představu o skutečné environmentální škodlivosti
podniku. Jejich součástí je totiž povinný tzv. environmentální audit, který
obdobně jako audit finanční, důkladně prověří celou firmu. Povinností firmy je v
takovém případě neustále se zlepšovat tak, aby výsledky periodicky se
opakujících auditů byly vždy lepší. Povinnost používat nejlepší dostupné postupy
a technologie ve svém oboru vyplývá pro významné znečišťovatele z předpisu o
integrované prevenci a kontrole znečišťování (IPPC), který začátkem letošního
roku přijal i náš parlament a který je jednou ze směrnic EU. Tento zákon také
upravuje přístup veřejnosti ke konkrétním údajům o znečištění produkovaném
firmou. Generální ředitel McDonald\'s v ČR Martin Dlouhý tvrdí, že společnost
vždy přikládala mimořádný význam respektování zásad ochrany životního prostředí
při svém podnikání. Ještě v první polovině 90. let, při zahajování své činnosti
v Praze, však firma dodržovala jen zcela nezbytné a závazné právní normy v
oblasti ochrany životního prostředí. Například v roce 1994 končil veškerý odpad
pražské restaurace McDonald\'s na skládce, přestože byli jeho manažeři
přesvědčeni (a firma se tím chlubila jako řešením, které je přátelské k
životnímu prostředí), že je odvážen do spalovny v pražských Vysočanech. Pavel
Činčera Zdroj: Ekolist - www.ekolist.cz [http://www.ekolist.cz]
PRAHA (EkoList) - Václav Bečvář, provozovatel restaurace McDonald´s Svatá Kateřina - Rozvadov, se ve čtvrtek 7. února stal prvním provozovatelem restaurace v České republice, jehož firma byla certifikována podle mezinárodního standardu ISO 14001. Předání osvědčení předcházelo více než roční zavádění principů environmentálního managementu v jeho restauraci. Závěrečné přezkoumání funkčnosti systému provedla auditorská firma RW TÜV.
K čemu se vlastně McDonald\'s zavázal? Obecně vzato, environmentální systémy řízení, jako je například ISO 14001, pomáhají firmě v dodržování zákonných požadavků, pomáhají jí sledovat měnící se normy v oblasti životního prostředí, určují konkrétní zodpovědnosti za ochranu životního prostředí ve firmě a dávají jí přehled o tom, jak moc životnímu prostředí škodí. Obdobný přístup musí firma vyžadovat i od svých subdodavatelů. Je pravděpodobné, že když se tímto způsobem \"udělá ve firmě pořádek\" sníží se její negativní vliv na životní prostředí. Současně, protože se odstraní riziko střetu se závaznými předpisy, ušetří firma na případných pokutách.
Systém, který popisuje norma vypracovaná Mezinárodní standardizační organizací (International Organization for Standardization) s označením ISO 14001 (EMS), je jednou z řady norem zaměřených na životní prostředí, které tento institut vydal. Během druhé poloviny 90. let získala uvedená norma poměrně značnou publicitu a její dodržování, především u podniků, které chtějí exportovat do západní Evropy (a v první řadě do Německa), se stalo téměř povinností.
V posledních dvou letech se začal prosazovat širší přístup k problematice - objevují se systémy EMAS (environmentální manažerské systémy spojené s pravidelnými environmentálními audity) a používání nejlepších dostupných technologií a postupů (BAT). Systémy EMAS dávají, na rozdíl od EMS (ISO 14001), daleko přesnější představu o skutečné environmentální škodlivosti podniku. Jejich součástí je totiž povinný tzv. environmentální audit, který obdobně jako audit finanční, důkladně prověří celou firmu. Povinností firmy je v takovém případě neustále se zlepšovat tak, aby výsledky periodicky se opakujících auditů byly vždy lepší. Povinnost používat nejlepší dostupné postupy a technologie ve svém oboru vyplývá pro významné znečišťovatele z předpisu o integrované prevenci a kontrole znečišťování (IPPC), který začátkem letošního roku přijal i náš parlament a který je jednou ze směrnic EU. Tento zákon také upravuje přístup veřejnosti ke konkrétním údajům o znečištění produkovaném firmou.
Generální ředitel McDonald\'s v ČR Martin Dlouhý tvrdí, že společnost vždy přikládala mimořádný význam respektování zásad ochrany životního prostředí při svém podnikání. Ještě v první polovině 90. let, při zahajování své činnosti v Praze, však firma dodržovala jen zcela nezbytné a závazné právní normy v oblasti ochrany životního prostředí. Například v roce 1994 končil veškerý odpad pražské restaurace McDonald\'s na skládce, přestože byli jeho manažeři přesvědčeni (a firma se tím chlubila jako řešením, které je přátelské k životnímu prostředí), že je odvážen do spalovny v pražských Vysočanech.
Pavel Činčera
Zdroj: Ekolist - www.ekolist.cz
Sdílet článek na sociálních sítích