Středa, 24. dubna 2024

Požádali o další ekoznačky

Požádali o další ekoznačky

O získání dalších certifikátů na výrobky šetrné k životnímu prostředí v současné době usiluje firma Zenit.

ZUZANA ŠANÍKOVÁ

Čáslav - Získat značky ekologicky šetrných výrobků se pro své další produkty pokusí čáslavská firma Zenit. Nyní má zažádáno celkem o dvě certifikace. Jedná se o přípravek na čištění koupelen Real Bathroom a také produkt Real Creme, který je určen na čištění akrylátu a keramiky.

\"Na tyto produkty jsme podávali přihlášku o certifikaci zhruba před čtrnácti dny,\" sdělila Libuše Lesáková z oddělení legislativy společnosti a dodala: \"Real Creme se již celkem úspěšně prodává. Zároveň v únoru nebo v břez nu loňského roku obdržel tento produkt značku Výrobek roku pro spotřebitele.\"

V lednu uvedla firma Zenit na trh také novou řadu tekutých mýdel Riva. Ta mají celkem pět parfemací.

\"Jsou to Mořské vlny, Růžová zahrada, Žlutý květ, Tropická noc a Vonné lístky. Zda také u tohoto výrobku budeme žádat o certifikaci, zatím není úplně rozhodnuto. Ekologické požadavky, tedy šetrnost k životnímu prostředí, však ale splňuje, tak ještě uvidíme,\" podotkla Lesáková a navázala:

\"K této sadě se rovněž připravují tuhá glycerinová mýdla, která budou korespondovat s těmito tekutými mýdly.\"

Zákazníci prozatím nedělají příliš velké rozdíly mezi výrobky šetrnými k přírodě a těmi, které životní prostředí poškozují.

\"Zatím není udělané vyhodnocení toho, v jakém poměru se ekologické produkty vůči neekologickým prodávají, ale nebude zde nijak markantní rozdíl. Povědomí široké veřejnosti o ekologii není ještě tak široké, jakou bychom měli představu. Zda výrobek je či není ekologickou známkou opatřen, nemá v podstatě žádný vliv,\" podotkla Lesáková.

\"Zatím jsem se nad nákupem ekologických výrobků nijak zvlášť nezamýšlela,\" potvrdila převládající názor většiny spotřebitelů Marie Pechová z Kutné Hory. Odborná veřejnost se však podle Lesákové touto problematikou zabývá důkladněji.

\"U této skupiny lidí jsou ekologické výrobky známější,\" vysvětlila Lesáková. V současné době připravuje vláda České republiky programy podpory prodeje ekologických výrobků.

\"To znamená, že by se měly využívat převážně výrobky, které již získaly ekoznačku. Vše je zatím ale ve stadiu příprav,\" zakončila Libuše Lesáková.

Zdroj: Kutnohorský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů