Úterý, 16. dubna 2024

EMS v České republice v roce 2003

Počet podniků s certifikovaným systémem environmentálního řízení (EMS) v České republice v roce 2003 opět významně narostl.
EMS v České republice v roce 2003

Počet podniků s certifikací podle normy ISO 14001 se zvýšil o 245 (z 366 na 611), podle EMAS byla zaregistrována jedna nová organizace (ŽS Brno, a.s. - závod Energetické a ekologické stavitelství).

Z hlediska oborového členění byl největší nárůst certifikací zaznamenán ve stavebnictví, které se tímto vyšplhalo na vrchol odvětvové statistiky. Za ním následují výroba elektrických a optických přístrojů (kód DL) a výroba kovů a kovodělných výrobků (DJ). Významný nárůst zaznamenaly též obory: gumárenský a plastikářský průmysl (DH), nakládání s odpady (O) a poradenské služby, průzkumy a sanace (K). Vůbec poprvé došlo k certifikaci podniku kožedělného průmyslu a orgánu veřejné správy (Městský úřad Vsetín - viz článek).

Významným trendem je narůstající zájem malých a středních podniků o EMS. Zatímco na počátku roku tvořily téměř 50% všech certifikací velké podniky (nad 250 zaměstnanců), nyní se podílí již jen necelými 38%.

Pokud jde o geografické umístění certifikovaných společností, byl největší nárůst zaznamenán v Praze, Středočeském, Ústeckém, Pardubickém, Jihomoravském a Zlínském kraji.

Podrobnější informace naleznete také v sekcích \"Registry a databáze\" a \"Statistiky\".

Zdroj:ČEÚ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů