Čtvrtek, 18. dubna 2024

10 let označování ekologicky šetrných výrobků v ČR

Při této příležitosti pořádají Ministerstvo životního prostředí a Český ekologický ústav program v Národním technickém muzeu v Praze.
10 let označování ekologicky šetrných výrobků v ČR

V červnu letošního roku si připomeneme dva významné dny. Jsou jimi 5. červen, který je Světovým dnem životního prostředí, a 7. červen představuje 10. výročí dne, kdy byla v České republice poprvé udělena ekoznačka Ekologicky šetrný výrobek.

Ve dnech 1. – 13. června proběhne ve vstupní hale Národního technického muzea výstava ekologicky šetrných výrobků, v rámci níž se  budou  prezentovat  jednotliví  výrobci.

V pondělí 7. června od 14 hodin pak proběhne slavnostní vernisáž této výstavy za přítomnosti RNDr. Libora Ambrozka, ministra životního prostředí. Slavnostním aktem vernisáže bude předávání certifikátů nově oceněných výrobků jejich nositelům z rukou ministra životního prostředí a Ing. Erika Geusse, ředitele Českého ekologického ústavu.

Ministerstvo životního prostředí je garantem Národního programu označování ekologicky šetrných výrobků a Český ekologický ústav – oddělení Agentura pro ekologicky šetrné výrobky je odpovědný a výkonný orgán Národního programu. Agentura pro ekologicky šetrné výrobky ČEÚ přijímá a vyřizuje přihlášky žadatelů k propůjčení ekoznačky konkrétním výrobkům a kontroluje splnění stanovených kritérií pro hodnocení a dodržování podmínek u držitelů ekoznačky.

Ekoznačení je založeno na podpoře konkurenčního prostředí na trhu mezi výrobky srovnatelné kvality zavedením dalšího výběrového kritéria, které zahrnuje stanovené ekologické požadavky na výrobek. Ekoznačka tak funguje jako marketingový nástroj. Mnoho zákazníků oceňuje možnost volby a upřednostňuje výrobky, které jsou k životnímu prostředí „přátelské“. 

Ekoznačku může získat každý výrobek nebo služba s výjimkou potravin, nápojů, léků a zdravotních potřeb. Rozhodující je splnění stanovených kritérií pro hodnocení. V současné době jsou stanovena kritéria ve 32 vymezených skupinách výrobků (seznam všech kategorií najdete na adrese http://www.ekoznacka.cz).             

Pro splnění stanovených kritérií je nutné ve výrobku použít nejkvalitnější suroviny, součásti apod. To cenu výrobku ovlivňuje. Zdaleka však vždy neplatí, že výrobek označený ekoznačkou je dražší.

V programech ekoznačení na celém světě jsou stanovena ekologická a funkční kritéria sloužící pro posuzování produktů. Tato kritéria berou v úvahu všechny aspekty životního cyklu produktu od jeho výroby, užívání až po jeho recyklaci či případné zneškodnění. Výrobek s ekoznačkou je tedy oceňován pro snížení nepříznivých dopadů na životní prostředí a současně plnění přísných technických požadavků na užitné vlastnosti během celého svého „života“. Označen může být pouze ten výrobek, který splní všechna kritéria. 

Českou ekoznačku získalo již více než 300 výrobků, přihlášených k hodnocení 75 výrobci nebo dovozci. Spotřebitel většinou najde ekoznačku na obalu, etiketě nebo na jiném viditelném místě výrobku.  

Programy ekoznačení mají celosvětový rozměr, ekoznačení probíhá v 25 zemích světa, označené výrobky mohou být prodávány ve všech státech. Vývoj trhu členských států EU si vyžádal vedle národních ekoznaček vytvoření ekoznačky EU. Program ekoznačení EU přejímají většinou ty státy, v nichž nebyl národní program po roce 1992 zahájen, např. Řecko, Itálie, Velká Británie.  I v příštích letech poběží v ČR oba programy ekoznačení souběžně.

Ekoznačka EU je výsledek současné společné politiky a ta požaduje, aby všechny členské státy a jejich národní programy vyvíjely kritéria společně, aby se společně podílely na jejich kontrole. Právě vzhledem k postupnému sjednocování kritérií a metod hodnocení jsou programy a hodnota udělovaných ekoznaček v různých státech srovnatelné.

Další informace:

ČEÚ - Agentura pro ekologicky šetrné výrobky, Petr Saifríd, tel.: 267 225 269, petr.saifrid@ceu.cz

Ministerstvo životního prostředí – Odbor dobrovolných nástrojů, Ing. Immo Bellman,

tel.: 267 122 385, Immo_Bellman@env.cz

Ministerstvo životního prostředí – Odbor vnějších vztahů, Mgr. Marta Nováková,

tel.: 267 122 294, marta_novakova@env.cz

Zdroj:ČEÚ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů