Čtvrtek, 25. dubna 2024

Náš program zlepšuje životní prostředí

Náš program zlepšuje životní prostředí
MANAŽERKA SPOLEČNOSTI PIVOVARY STAROPRAMEN SIMONA KRAUTOVÁ:

* Začátkem letošního roku jste zahájili nový komunální program Pivovary Staropramen městům, jehož cílem je podpora rozvoje životního prostředí a městské zeleně. Co vás k tomu vedlo?

Domníváme se, že sociální odpovědnost by měla být samozřejmou součástí dlouhodobé strategie každé významné společnosti. Zároveň ji chápeme jako nástroj dlouhodobého budování značky a image společnosti. Vzhledem k tomu, že jsme jedním z nejvýznamnějších producentů piva na českém trhu, považujeme za přirozené pomáhat v oblastech, které jsou přínosem pro co největší počet obyvatel. I tento projekt zapadá v tomto ohledu do naší dlouhodobé strategie a do ostatních aktivit v této oblasti. Dalším důvodem byla i loňská změna korporátního jména společnosti na Pivovary Staropramen, která byla vhodným momentem k zahájení takového projektu.

* Kolik projektů se do prvního ročníku komunálního programu přihlásilo?

V rámci programu bylo osloveno sto největších měst České republiky podle počtu jejich obyvatel včetně městských částí. Města a městské části mohly během dvou měsíců nominovat do programu vlastní návrhy. Celkem jsme obdrželi 71 projektů na zlepšení životního prostředí, které zaslalo 61 měst a městských částí z celé republiky. Aby byla zajištěna objektivita, vybírali jsme za členy poroty vedle zástupců vedení naší společnosti také odborníky z oblasti životního prostředí, ekologie a architektury, kteří posuzovali zejména odbornou stránku jednotlivých projektů.

* Jaké bylo pořadí na prvních třech místech?

Vítězným projektem roku 2004 se stal projekt městské části Praha 13 Revitalizace prameniště a údolí Motolského potoka. Na druhém místě se umístilo město Přerov s projektem Naučná vlastivědná stezka přerovským luhem. A třetím nejlepším se stal projekt městské části Pardubice V. Úprava a výsadba dřevin v lesoparku, výstavba tří dětských hřišť. Všichni vítězové získali od společnosti Pivovary Staropramen na realizaci uvedených projektů finanční částku ve výši půl miliónu korun.

* Budete v komunálním programu pokračovat i v dalších letech?

Vzhledem k tomu, že se program setkal s pozitivním ohlasem zastupitelů měst, o čemž svědčí i počet přihlášených projektů, připravujeme již v současné době realizaci druhého ročníku. Věříme, že projekty přinesou radost hlavně obyvatelům měst, kterým je program především určen.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů