Čtvrtek, 28. března 2024

Pozvánka na kurz MANAŽER SYSTÉMU EMS

Kurz je zaměřen na základní odbornou přípravu pracovníků, kteří budou ve svých organizacích řídit zavádění a/nebo provoz některého z environmentálních systémů řízení
Pozvánka na kurz MANAŽER SYSTÉMU EMS

Vážení přátelé,

všechny podniky, které se rozhodly použít pro své řízení zavedení sytému řízení kvality nebo environmentálního manažerského systému (EMS či EMAS), tím získávají významnou konkurenční výhodu.
Zavedený systém EMS přináší podniku řadu výhod.
Především zlepšuje stávající systémy řízení a umožňuje identifikovat a snižovat zbytečné náklady související s působením podniku na životní prostředí (poplatky za znečištění, sankce, náklady na odpadové a obalové hospodářství atd.). Dále umožňuje lépe specifikovat vaše požadavky na dodavatele i odběratele s ohledem na jejich chování k životnímu prostředí.
Správně zavedený systém EMS bude v praxi zaručovat to, že se řídící systém podniku chová tak, jak se od něho očekává, a pomůže určit kde má podnik ve svém vztahu k životnímu prostředí nedostatky a rezervy. Součástí hodnocení podniku, kterou systém EMS poskytuje, je i environmentální profil podniku a jeho časový vývoj.
Výsledkem, který může završit proces zavádění EMS v podniku je certifikace tohoto systému a získání příslušného certifikátu. Tento proces může být u malých a středních podniků i předmětem státní podpory (finanční dotace).
Většinu prací na zavádění systému EMS mohou vykonat vlastní pracovníci  podniku, pokud budou vybaveni potřebnými znalostmi o metodice a pracovních postupech užívaných v procesu zavádění i řízení systémů EMS např. formou odborných výcviků.
Nabízený kurz je koncipován právě jako základní odborný výcvik Vašich zaměstnanců pověřených přípravou, zaváděním či řízením environmentálního systému řízení ve Vašem podniku.
Účastníci obdrží osvědčení o absolvování kurzu.
Na kurzu bude vyhrazen čas pro diskusi a konkrétní dotazy účastníků.

Písemné podkladové materiály k problematice systémů EMS obdrží účastníci při prezenci.
Účastníci obdrží osvědčení o absolvování kurzu.
lektoři kurzu:
Ing. Josef Marek, ředitel Pražského ekologického centra,
Mgr.  Pavel Činčera, zástupce ředitele CEA Děčín

PROGRAM KURZU

26. - 28.  ledna 2005 (středa - pátek)  – Praha

09.45 - 10.00 Registrace účastníků (začátek posunut pouze 1. den)
09.00 - 12.30   Přednášky a cvičení
13.30 - 17.00   Přednášky (poslední den do 15.00).

Kurz je zaměřen na základní odbornou přípravu pracovníků, kteří budou ve svých organizacích řídit zavádění a/nebo provoz některého z environmentálních systémů řízení (např. EMS dle ISO 14 001 či EMAS).  Kurz jim poskytne ucelený přehled v problematice systémů řízení vztahu k životnímu prostředí s ohledem na stávající systémy řízení v podniku (např. kvality, bezpečnosti a ochrany zdraví, havarijní připravenosti atd.).

Obsah kurzu:

· Základní požadavky na systém EMS či EMAS (norma  ISO 14 001 a nařízení ES č. 761/2001) a metodika zavádění systémů EMS/EMAS v podniku,
· environmentální politika podniku, plánování a hodnocení, environmentální profil podniku,
· příprava a plánování – zpracování úvodního environmentálního přezkoumání, registru environmentálních aspektů a vlivů, metodika hodnocení významnosti environmentálních aspektů a vlivů,
· registr právních a dalších požadavků, základní legislativa životního prostředí a povinnosti podniků z ní vyplývající v oblastech, vyžadovaných normou ISO 14 001,
· stanovování environmentálních cílů, cílových hodnot a programů k jejich dosažení,
· zavádění – odpovědnosti, komunikace, řízení, dokumentace, vazby na systémy řízení jakosti, požadavky certifikace,
· zásady provádění interních auditů EMS (ISO 19011), kvalifikační požadavky na auditory.

INFORMACE PRO ÚČASTNÍKY

Cena kurzu:
Vložné za 1 osobu: ....... 5.650,- Kč Cena je stanovena jako smluvní.

Místo konání:
Prostory firmy  ROYS s.r.o.,  Praha 6, Lužná 2a, 1. patro.
Doprava: metro trasa A, stanice Dejvická, a dále tramvaj 26 nebo 20 do stanice nádraží Veleslavín a pak cca 10 minut pěšky (severně, pod výškovou budovu Shiran Tower).
Ubytování a stravování s výjimkou občerstvení není zajišťováno. Na základě požadavku účastníka je možné zajistit rezervaci  hotelového ubytování.

Pořadatel:
Ing. Josef Marek - PROEKO, Lužná 2a, 160 00 Praha 6, tel. a fax: 220 105 215, mobil 737 738 433,
e-mail: marek-proeko@volny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů