Úterý, 23. dubna 2024

Z agentury EMAS

Zajímavosti v oblasti environmentálního managementu
 Z agentury EMAS

Zahrnutí požadavků ISO 14001:2004 do EMAS (7. 2. 2006)

Dne 4. února bylo v Úředním věstníku Evropské unie zveřejněno Nařízení Komise (ES) č. 196/2006 ze dne 3. února 2006, kterým se mění příloha I nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 761/2001, aby se zohlednila evropská norma EN ISO 14001:2004. Důvodem k vydání nařízení byla skutečnost, že základ EMAS tvoří systém environmentálního řízení podle normy ISO 14001, k jejíž novelizaci došlo v prosinci 2004.
Registrované organizace i nadále zůstávají vedené v registru EMAS. Splnění aktualizovaných požadavků u nich bude kontrolováno v průběhu příštího ověřování. Pokud má k ověřování dojít dříve než za šest měsíců, může být toto datum po dohodě s environmentálním ověřovatelem a odpovědným orgánem o šest měsíců prodlouženo.
Nařízení zároveň ruší Rozhodnutí Komise 97/265/ES o uznání mezinárodní normy ISO 14001:1996 a evropské normy EN ISO 14001:1996.
Nařízení ke stažení: česká verze (, 85 kB), anglická verze (, 76 kB)



Nové číslo EMAS Newsletter (6. 2. 2006)
První letošní číslo EMAS Newsletter() je věnováno uplatňování EMAS při pořádání sportovních akcí. Obsahuje stručný výtah z nedávno vydaného manuálu EMAS in Sporting Events() a dále několik praktických příkladů. Systém EMAS je a bude aplikován při řízení nadcházející zimní olympiády a paralympiády v Turíně, registrovány jsou okruhy F1 v italské Monze a německý Nürburgring, na ověřování se chystají dva fotbalové stadiony, na kterých se v letošním roce uskuteční mistrovství světa, atd.


Olympijské hry v Turíně budou řízeny EMAS (6. 2. 2006)
Dvacáté zimní olympijské hry, které se ve dnech 10.-26. února uskuteční v italském Turíně, budou podle slov organizátorů a expertů první opravdu „zelenou“ sportovní událostí v Evropě. Při řízení her je důsledně aplikován systém EMAS a velký důraz je kladen také na nákup environmentálně šetrných výrobků a služeb (např. výběr ubytovacích zařízení a dalších partnerů).
Evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas uvedl na tiskové konferenci, že sportovní události mají významný a dlouhodobý dopad na životní prostředí a že způsob, kterým k organizaci olympiády přistoupil TOROC (organizační výbor olympijských her), ukazuje cestu, jak může být tento dopad minimalizován. Zdůraznil také význam celé události pro zvýšení povědomí a informovanosti lidí o otázkách udržitelného rozvoje. (Viz tisková zpráva, ).
Jako příklady konkrétních opatření mohou sloužit budovy olympijské vesnice (využívání obnovitelných zdrojů energie, energeticky účinné zářivky, okna a další vybavení, orientace oken na jih) či projekt HECTOR, jehož cílem je dosažení nulového salda emisí CO2 výsadbou adekvátního množství nových stromů.
Další informace k tématu: v lednovém čísle Environment for Europeans vyšel článek o olympiádě s názvem Greening the Winter Olympics


Konference „Green Events“ (25. 1. 2006)
Ve dnech 16.-17. ledna se ve Vídni uskutečnila konference „Green Events“, organizovaná v rámci rakouského předsednictví EU. Snahou Rakouska je, aby organizátoři nejrůznějších akcí (sportovních, kulturních, veletržních apod.) významnějším způsobem akcentovali a prakticky naplňovali při pořádání těchto událostí hledisko udržitelného rozvoje. K tomuto účelu byly zřízeny internetové stránky www.greening-events.at.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů