Pátek, 19. dubna 2024

Prestižní ocenění péče o zdraví a bezpečnost

Prestižní ocenění péče o zdraví a bezpečnost
Bezpečnost práce se stala jedním z podmiňujících faktorů moderního podnikání. Zanedbání bezpečnosti může i jinak dobře prosperujícím firmám způsobit zásadní problémy, a to bez ohledu na to, zda dojde k selhání lidí nebo technických systémů.

Bezpečnost práce se tak stává doslova zrcadlem úrovně firmy, které odhaluje stav technického vybavení, ale především vyspělost pracovníků firmy, způsob jejich výchovy a přípravy.

SPOLEČENSKÉ OCENĚNÍ

Zlatý Permon je oceněním, které uděluje Český báňský úřad za hornickou činnost, rekultivaci a sanaci důlních děl a za nejlepší výsledky v ochraně zdraví a bezpečnosti pracovníků subjektům, jejichž činnost podléhá dozoru státní báňské správy ČR. Za rok 2005 v kategorii hornická činnost prováděná povrchovým způsobem (lomová těžba písku nebo štěrkopísku) tuto cenu získala společnost Wienerberger cihlářský průmysl, a.s. Předání se uskutečnilo v centrále Wienerberger za účasti zástupců zřizovatelů soutěže - Českého báňského úřadu, Okresního báňského úřadu Příbram, Odborového svazu Stavba a partnera soutěže, pojišťovny Kooperativa. Cenu převzal místopředseda představenstva společnosti Wieneberger Josef Kotek z rukou ředitele kanceláře ČBÚ Josefa Suldovského.

Vítězstvím v soutěži byl oceněn uskutečňovaný systém rekultivace a sanace krajiny po ukončení těžby a vysoká úroveň péče o ochranu zdraví a bezpečnost pracovníků, morální a společenský přístup společnosti k zajištění ochrany pracovníků a dodržování pravidel bezpečnosti práce v době, která nutí firmy ve snaze dosažení aktivních ekonomických výsledků podobné aspekty podceňovat. Osobního ocenění od pojišťovny Kooperativa se dostalo i vedoucímu geologického měřicího oddělení společnosti Wienerberger Zdeňku Březinovi, za osobní přínos a výsledky v oblasti bezpečnosti.

REKULTIVACE ÚZEMÍ

Náklady na rekultivaci dobývacích prostor jsou zahrnuty v hospodářském plánu WCP a společnost je chápe jako nezbytnou součást svého podnikání. Rekultivace na několika, v minulosti významných lokalitách byly v letech 1996 - 2002 provedeny nákladem 13 mil. Kč.

V Českých Budějovicích, v Suchém Vrbném směřovala rekultivace na tvorbu doprovodné zeleně a vytvoření vodní plochy jako významného krajinného prvku, v Netolicích a v Týně nad Vltavou šlo o vytvoření zemědělského půdního fondu, v Týně k tomu přibyla vodní plocha a doprovodná zeleň. V Čičenicích vznikla na místě důlního prostoru Záblatí vodní plocha a les, na místě důlního prostoru Mutěnice na Strakonicku také lesní plocha. V Přešticích byla rozpracována technická rekultivace, zbývá dokončit biologickou rekultivaci na doprovodnou veřejnou zeleň, vodní plochu a plochu pro zemědělskou činnost. Po ukončení hornické činnosti v dalších menších dobývacích prostorech byla provedena rekultivace s celkovým nákladem 5,1 mil. Kč.

V současné době WCP dokončuje rekultivační práce v dobývacích prostorech Plotiště, Osík, Osík I, Ostřešany, Nový Bydžov I a Sloupno, kde zbývá dokončit zahlazení následků těžby. Objemy finančních prostředků, které budou vynaloženy, činí přibližně 3 mil. Kč. Čerpání finančních prostředků z fondu sanace za rok 2002 - 2005 dosáhlo výše 16,5 mil. Kč.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů