Středa, 24. dubna 2024

Inovace v souladu s ekologií

Inovace v souladu s ekologií
Dobrá technická úroveň výrobků v oblasti elektroinstalačních materiálů, ale i jejich ekologičnost je cílem společnosti KOPOS Kolín, a.s., která je držitelem certifikátu ISO 9001 a ISO 14001 či osvědčení Bezpečný podnik a Česká kvalita. Důraz klade zejména na vývoj bezolovnatých a bezhalogenových produktů. Dokazuje to několik posledních novinek představených na veletrhu AMPER 2006.

Patří sem zejména dělená chránička Kopohalf, která je vhodná pro ochranu podzemního ukládání kabelů v průmyslových, silničních a mostních stavbách, na železničních tratích, letištích a elektrárnách, při trasování energetických a sdělovacích vedení, v betonových konstrukcích. Díky vysoké odolnosti proti agresivním látkám se uplatní i v chemickém průmyslu. Lze ji použít rovněž jako záložní ochranné trubky pro pozdější vložení kabelů a pro dodatečnou ochranu již nainstalovaných zemních kabelů.

Ze samozhášivého bezhalogenového materiálu, který při hoření neprodukuje toxické plyny a vyznačuje se sníženou dýmivostí, je vyrobena soustava bezhalogenových lišt LHD ve třech dimenzích včetně krytů. Jsou proto vhodné do tzv. shromažďovacích prostor (kina, divadla, školy, nádraží, letiště, nákupní centra, výškové budovy), kde se vyžaduje vyšší míra zabezpečení. K dispozici je též sada příslušenství a krytek.

Výrobky, které najdou uplatnění spíše v interiéru, dobře reprezentuje parapetní kanál PK 160 x 65D. Dutý dvoukomorový parapetní kanál je určený pro přístrojové moduly 45 mm a vyrábí se v délce 2 m. Slouží k přehlednému uložení kabelů v kancelářích, výrobních halách a všech dalších prostorách, kde se vyskytuje velké množství vodičů. Dvoukomorové řešení a možnost oddělení silových a datových kabelů prostřednictvím dělicí příčky nabízí spolu s příslušenstvím včetně krytů komplexní řešení na nejvyšší úrovni.

K interiérovým záležitostem, které vyhoví i prostorám s velkými požadavky na design, patří sada lišt LHD s povrchem imitujícím dřevo ve dvou rozměrech LHD 20 x 20 a LHD 40 x 20. Lišty, které se vyrábějí v délce 2 m, jsou k dispozici v provedení světlé nebo tmavé dřevo.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů