Pátek, 29. března 2024

Zajímavosti z oblasti EMAS

Co je nového v environmentálním managementu
Zajímavosti z oblasti EMAS
Dotazník veřejné části revize Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 761/2001(EMAS)

Přikládáme odkaz na internetový dotazník, který je součástí veřejné diskuse o nové formě programu EMAS v rámci probíhajícící revize, na jejímž základě vznikne EMAS III. Současně Vás žádáme o jeho vyplnění do 26. února.

Revizi EMAS předcházel výzkumný projekt EVER-study, který hledal výsledky implementace environmentálního systému řízení v organizaci. V současné době probíhá rozprava na vládní, veřejné, odborné i správní úrovni.

Novinky z EMAS Helpdesk (4. 1. 2007)
  • Katalánské Ministerstvo životního prostředí a bydlení získalo registraci EMAS. Díky jeho zavedení se podařilo snížit spotřebu elektrické energie (o 6%), zemního plynu (o 8%), vody (o 5%) a kancelářského papíru (o 25%). Ministerstvo si v rámci programu nejlepší environmentální praxe na úřadě nechalo zpracovat energetický audit a nakupuje „zelenou“ elektřinu.
  • V rámci projektu EMAS@School byla registrována portugalská univerzita Escola Superior Agrária de Coimbra (ESAC). Tato škola, hospodařící na více než 140 hektarech, se kromě vzdělávacích a vědeckovýzkumných aktivit zabývá také poskytováním služeb v oblasti zemědělství a lesnictví. Projekt, financovaný z programu LIFE, byl zahájen v roce 2003 a vedle zavádění EMAS na školách se zaměřuje se také na jeho propagaci směrem k veřejným institucím a zemědělským podnikům.
  • V Německu byly vyhlášeni vítězové každoroční ceny za nejlepší reporting v oblasti životního prostředí a udržitelnosti, kterou uděluje tamní Komora auditorů. Mezi jinými byly oceněny i dvě organizace registrované v EMAS - letiště v Mnichově a Lincoln GmbH (v kategorii malých a středních podniků). Celkové výsledky naleznete na internetových stránkách organizátorů.
  • Dále získáte i informace o konání připomínkového workshopu k revizi EMAS, který proběhl začátkem prosince v Bruselu, o italskám projektu „Traghettare da ISO 14001 ad EMAS“, jenž se zaměřuje na propagaci EMAS mezi podniky se zavedeným ISO 14001, o aplikaci metodiky (projektu) EMAS Easy v Německu nebo o manuálu pro tvorbu environmentálního prohlášení vydaného španělským Ministerstvem životního prostředí.
EMAS Newsletter No. 4/2006 (4. 1. 2007)

V závěru roku 2006 bylo publikováno zimní číslo EMAS Newsletter zaměřené na aplikaci EMAS ve školství. Přináší informace o řecké University of Macedonia, první italské škole registzrované v EMAS Liceo Scientifico Alvise Cornaro, španělském Politenich Institute Jesús Obrero a německé University of Lüneburg (jedna z prvních registrovaných vysokých škol v Evropě). Naleznete zde také informace o projektu DIR-EMAS in Schools, v rámci něhož jsou sdruženy školy z Německa, Rakouska, Finska, Švédska a Rumunska. Vzdělávací sektor patří se 148 registrovanými organizacemi mezi nejúspěšnější oblasti aplikace EMAS ve službách.

Nový EMAS Helpdesk (4. 1. 2007)

S novým rokem se pracovní skupina zajišťující EMAS Helpdesk přesunula do rakouského hlavního města Vídně.

E-mail: emas@ec.europa.eu / emashelpdesk@umweltbundesamt.at
Telefon: 43-1-31304-7000
Fax: 43-1-31304-5958
Adresa: Federal Environment Agency
Spittelauerlände 5
A-1090 Vienna
Austria

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů