Pátek, 29. března 2024

Ecolabeling jako tržní nástroj

Možná že není tak vzdálená doba, kdy environmentální profil výrobku, prezentovaný vhodnou formou, bude sloužit i ke spotřebitelské orientaci při výběru výrobků.
Ecolabeling jako tržní nástroj
S ohledem na stále rostoucí podíl spotřebitelů akcentujících kvalitativní charakteristiky výrobků a služeb je tato představa stále aktuálnější.

Pak se stane environmentální prohlášení o výrobku III. typu (EPD), o kterém pojednával článek v lednovém čísle, skutečně mocným tržním nástrojem s výraznými environmentálními dopady.

POMYSLNÝ DEADLINE JE V SRPNU 2007

Předními zeměmi v aplikaci environmentálního značení a prohlášení III. typu (EPD) jsou v současnosti Švédsko, Norsko, Dánsko, Německo, Itálie, Kanada, USA, Čína, Japonsko a Korea. Významnou skutečností je, že díky standardizaci metodologie, struktury prezentace výsledků a postupu nezávislého ověření (normy ISO), bude mít takto zpracovaná EPD celosvětovou platnost a uvedené environmentální aspekty výrobků i služeb budou tedy celosvětově srovnatelné.

Evropská unie se dokonce přijetím Směrnice Evropského Parlamentu a Rady 2005/32/ES ze dne 6. 7. 2005 O stanovení rámce pro určení požadavků na ekodesign energetických spotřebičů rozhodla podmínit u vybraných druhů výrobků (topná a klimatizační zařízení, zařízení pro ohřev vody, systémy elektrického pohonu, osvětlovací zařízení, domácí elektrospotřebiče, kancelářská technika, spotřební elektronika) udělení označení shody CE stanovením požadavků na ekodesign, což svým charakterem odpovídá environmentálnímu značení a prohlášení III. typu (EPD). Tato povinnost se podle uvedené směrnice netýká jen výrobců na území EU, ale i dovozců. To znamená, že se vztahuje na jakýkoliv vybraný výrobek vyrobený kdekoliv na světě. Členské státy EU musí tuto směrnici zapracovat do 11. 8. 2007.

CERTIFIKAČNÍ "KDO JE KDO"

V oblasti environmentálního značení a prohlášení existuje v ČR Rada pro ekologicky šetrné výrobky (I. typ), která je poradním orgánem ministra životního prostředí v rámci Národního programu označování ekologicky šetrných výrobků (www.cenia.cz). Rozšířením působnosti Rady (Národního programu) na všechny typy environmentálního značení a prohlášení bude vytvořen organizační základ pro vznik Národního kompetentního orgánu.

Akreditační autorita je v ČR představována Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. (www.cia.cz), který v souladu s požadavky mezinárodních norem a dokumentů provádí nestranné, objektivní a nezávislé posouzení způsobilosti pro certifikační orgány provádějící certifikaci výrobků. V současné době ČIA připravuje akreditační postup pro certifikační orgány podle normy ISO 14025:2006 (EPD).

Certifikaci EPD výrobků může zatím v ČR nabídnout pouze Elektrotechnický zkušební ústav, s.p. (www.ezu.cz) - akreditační proces proběhl v EZÚ během roku 2006. Nutno dodat, že na území ČR působí pobočky mezinárodních certifikačních institucí, jejichž mateřské organizace tento druh výrobkových certifikací provádí.

PRVNÍ ZKUŠENOSTI, PRVNÍ CERTIFIKÁT

První praktické zkušenosti se zpracováním a certifikací environmentálního značení a prohlášení III. typu v ČR byly zatím získány v rámci řešení programů Výzkumu a vývoje MŽP "Recyklační programy" a "Minimalizace vliv výrobků na životní prostředí" u výrobků: fritovací hrnec (výrobce Isolit-Bravo, Jablonné n. O.), podlahový vysavač ETA 1450 Proximo (výrobce ETA, Hlinsko) a šicí stroj PFAFF 2046 (výrobce VSM Production, Brno). Řešitelem nosného programu, který aplikoval užívání EPD certifikace výrobků do praktické roviny v podmínkách ČR, byla společnost ECO trend.

Zájem podniků o environmentální značení a prohlášení zaznamenaný v poslední době byl podpořen i účinnou medializací těchto témat například v rámci Týdne Evropské kvality v ČR, na kterém byl ve Španělském sále na Pražském hradě předán první certifikát EPD v ČR, a to společnosti VSM Production.

certifikace

Certifikát EPD s dotací EU

Díky podpoře Evropského sociálního fondu se v současné době otevírá možnost získání certifikace EPD i pro malé a střední podnikatele z území hlavního města Prahy. Úřad práce Hlavního města Prahy podpořil v rámci grantového schématu "Adaptabilita a podpora konkurenceschopnosti podniků a organizací" projekt "EPD - environmentální deklarace výrobků jako nástroj zvyšování konkurenceschopnosti", který umožňuje 10 pražským podnikům získat certifikát EPD s využitím až 95% dotace EU. Na internetových stránkách projektu (www.certifikace.eu) se zájemci mohou seznámit s podmínkami, které deset vybraných klientů dostane. Projekt není doposud plně obsazen, proto případní zájemci mohou této příležitosti ještě využít.

AUTOR: Marek Záveský

je hlavním výzkumným pracovníkem společnosti ECO trend
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů